Szeged és környéke

2008.01.01. 23:07

Újév napján lelassult az élet a havazásban

Szeged - Hétfő este és kedd dél között tíz centiméter hó hullott megyénkben, aminek vastagsága a hét végére öt centivel növekedhet. A közutakon – amelyeken lelassult a közlekedés – folyamatosan dolgoztak a gépek. A havazás váltóállítási nehézségeket okozott a vasútnál: késtek a vonatok Szeged és Budapest között.

Kiss Gábor Gergely

Az első hópelyhek még tavaly, az óév utolsó napján, hétfőn este nem sokkal fél hét előtt kezdtek el hullni. A hóesés tegnap délig még csak percekre sem állt el.

A szegedi meteorológiai állomás szakembere vasárnap még 2-5 centis havat jósolt Szegeden – tegnap kora délutánra a hóréteg vastagsága a tíz centimétert is elérte. A szegedi állomás tájékoztatása szerint erre ma újabb két-három centi hó hullhat, miközben a hőmérséklet nem megy nulla fok fölé. Csütörtökön és pénteken az előrejelzés szerint felszakadozik a felhőzet, és a nap is kisüthet. A hajnali mínusz tíz és a nappali nulla, mínusz három fok körüli átlaghőmérséklet miatt azonban a hótakaró nem olvad el.

A hét végére újabb csapadék várható, ami szintén hó lesz, újabb öt centivel hízik majd az eddig leesett mennyiség. A meteorológus tegnap délben még nem tudta megmondani, hogy meddig folytatódik a havazás. Ami biztosnak tűnik: nulla fok fölé jövő hét eleje előtt nem emelkedik a hőmérséklet.

A városokban és az utakon megállás nélkül dolgoztak a hóeltakarító gépek. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)


Milyen a hó minősége? A gyerekeknek nem lesz könnyű belőle hóembert építeni. A laza, száraz porhót a szél is viszi, tapadása sem az igazi.
A Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. gépei hétfő este fél nyolc óta tisztítják a város útjait. Bakacsi Zoltán szállítási és logisztikai részlegvezető elmondta: tizenhárom hótakarító gépükkel folyamatosan járják a várost, emellett húsz munkásuk söpri el a havat a buszmegállókban. A munkálatok tegnap este sem álltak le: a lehulló hó miatt többször kellett újraszórni és tisztítani az utakat. Tegnap nem volt nagy a forgalom, alig jártak személyautók a városban, ezért nem volt semmilyen fennakadás. Mindössze a sebességük csökkent az utakat helyenként vastagon ellepő hó miatt.

Galéria kép

A havazás a vonatokra is hatással volt: tegnap üzemkezdettől a Budapest–Szeged és a Békéscsaba–Szeged között induló járatok félórás késéssel érkeztek meg végállomásaikra. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője elmondta: a Szeged térségében lehullott nagyobb mennyiségű hó váltóállítási nehézségeket okozott az egyirányú pályaszakaszon. Tegnap délutánra a késés, köszönhetően a MÁV készenléti szolgálatban dolgozó takarító munkásainak, húsz percre csökkent. Ha a havazás folytatódik, a mai napon is várhatók kisebb-nagyobb késések.

A Tisza Volánnál a hó miatt lapzártánkig nem volt semmilyen fennakadás sem a helyi, sem a helyközi és távolsági járatoknál, ahogy az SZKT járművei is a megszokott rendben végezték a szállítást.

Folyamatosan dolgoztak

Nem vált járhatatlanná megyénk egyetlen fő vagy mellékútja sem, hiszen hétfő estétől folyamatosan dolgoztak a sószóró gépek és a hókotrók – tudtuk meg az állami közútkezelő régiós, kecskeméti központjától. Tegnap napközben Szegeden 7, Makón 6, Szentesen és Vásárhelyen 5-5 munkagép tisztította az utakat. Az utakra a legtöbb hó Vásárhelyen és a város közvetlen környezetében esett, itt intenzívebb volt a síkosságmentesítés. A közútkezelő a következő napokban is rendkívüli készenlétben várja a havazást. Tegnap estig főutak mindegyike havas-vizes, a mellékutak hókásásak, latyakosak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!