Szeged és környéke

2014.10.16. 23:19

Ujhelyi István: Nem lógok az ülésekről

Szeged - Ujhelyi István állítja, soha nem tartozott a lógós politikusok közé. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy megjelent a sajtóban, csak a szavazások felén vett részt az Európai Parlamentben.

Munkatársunktól

Megjelent a sajtóban, hogy a Transparency International (TI) adatai szerint a jobbikos [namelink name="Morvai Krisztina"], a fideszes [namelink name="Deutsch Tamás"] és a szocialista [namelink name="Ujhelyi István"] európai parlamenti képviselő maradt eddig a legtöbbször távol az Európai Parlament szavazásaitól a 21 magyar EP-képviselő közül. A TI adatai szerint az eddigi 11 ülésnapból mindössze nyolc magyar képviselő ülte végig mindegyiket. Azt írják az újságok, hogy a fenti politikusok az eddigi szavazások majdnem felét kihagyták, nem dolgoznak meg a havi 8000 eurós (mintegy 2,5 millió forintos) fizetésükért.

 Az EP-delegáció élén

Új vezetőt választottak szerdán az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös európai parlamenti delegációjának élére, miután Szanyi Tibor eddigi szocialista delegációvezető felajánlotta lemondását, és azt a delegáció tagjai elfogadták. A közös delegáció új vezetőjének a szocialista Ujhelyi Istvánt választották meg.

Az EP-képviselők valóban nem szűkölködnek a földi javakban. A havi bruttó 8000 eurós fizetésük mellett havi 4000 euró juttatást kapnak az irodai felszerelésekre, plusz jár nekik utazási költségtérítés és a 300 eurós napidíj.

– A TI internetes adatbázis az úgynevezett VoteWatch számításain alapul, amely azonban nem azonos az Európai Parlament hivatalos adataival. Ráadásul nem az üléseken való jelenlétet, hanem kizárólag a szavazásokon való aktivitást méri. Az Európai Parlament plenáris ülésein szinte kivétel nélkül mindegyiken jelen voltam, ahogyan a szavazások közel kétharmadán is. Az elmúlt közel négy hónapban több mint két tucatszor tettem meg a Szeged–Brüsszel, vagy épp a Szeged–Strasbourg távolságot – mondta lapunknak Ujhelyi István. A szocialista politikus szerint az EP-képviselő munkája nem havi pár nap plenáris ülésből áll.

– A szociáldemokrata frakció magyar tagjaként, az EP közlekedési és turizmus bizottságának alelnökeként, illetve a kínai kapcsolatokért felelős parlamenti delegáció tagjaként is számos kötelezettségem van, amelyeket kivétel nélkül mind ellátok. Legutóbb Berlinben, a következő napokban pedig épp Rigában fogom képviselni az Európai Parlamentet és Ma gyarországot egy-egy szakmai konferencián – mondta Ujhelyi.

Hangsúlyozta, EP-képviselőként elindította a gazdasági emigrációba kényszerült fiatalok támogatását szolgáló Hazaváró-programot, részese a külhonban élő magyar fiatalok érdekképviseletét kialakító Fészek-csoportok létrehozásának, rendszeresen tart fogadóórákat az ország minden pontján. Ujhelyi elmondása szerint soha nem tartozott a lógósak közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!