Szeged és környéke

2009.12.11. 19:34

Újra népszerű ajándék a könyv

Szeged - Karácsonyi ajándékként is lassan visszanyeri becsületét a könyv – egy jól kiválasztott kötettel ma is meglepetést lehet szerezni. Az ünnepi eladási toplisták csúcsán egyszerre szerepel politikusi pályakép, lektűr és kortárs magyar szépirodalom.

Hollósi Zsolt

Azt mondják a könyvkereskedők: mára lecsengett az elmúlt évek karácsonyi mikrosütő- és DVD-lejátszó-rohama, kezdi visszanyerni ünnepi ajándékként is becsületét a könyv. A gazdasági válság következményeként sokan a korábban megszokottnál szerényebb összeget tudnak csak idén ajándékozásra szánni – egy-egy személyre szólóan kiválasztott kötet számukra a legjobb megoldás. A választékra nem lehet panasz, a nagy hálózatokhoz tartozó könyvesboltok nyilvántartásában akár 50–100 ezer cím is szerepelhet. Ha valami nincs raktáron, egy nap alatt be tudják szerezni. Minden karácsonykor más a trend. Amikor 2002-ben elsőként a magyar írók közül Kertész Imre megkapta a Nobel-díjat, utána nemcsak az ő köteteit, hanem a Magvető többi kortárs szerzőjének könyveit is jobban keresték.

Idén a vámpírőrület dívik Szegeden is: a legtöbben
Stephenie Meyer Twilight-sorozatának új kötetét, az Újholdat veszik. A „vegetáriánus vámpír romantikus szerelmi története" képes anyát és lányát egyszerre elbűvölni. A karácsonyi könyvvásár másik slágere sem szépirodalom, hanem Debreczeni József Orbán Viktorról szóló új kötete, az Arcmás.

Széles választékból mazsolázhatunk a fa alá valókból a Fókusz Könyváruházban. Fotó: Frank Yvette

Széles választékból mazsolázhatunk a fa alá valókból a Fókusz Könyváruházban.
Fotó: Frank Yvette

– Pró és kontra szinte mindenkit érdekel, hogy egy mértékadó szerző mit ír a Fidesz elnökéről. Mi is meglepődtünk, mennyire népszerű lett ez a kötet. Folyamatosan keresik, már kétszer utánrendeltünk belőle – mondja Molnár Imréné, a Tisza Lajos körúti Fókusz Könyváruház vezetője. A tapasztalt szegedi könyvkereskedő karácsonyig egyre erősödő forgalomra számít, úgy látja: törzsvásárlóik újra egyre több könyvet visznek ajándékba. Nagy a tábora a magyar lektűrnek: Rácz Zsuzsa és Fejős Éva köteteit gyorsan, könnyen olvasható, szórakoztató irodalomként fogyasztják a nők – nemcsak szinglik, családanyák is.

Családi hagyomány

– Bosszant, amikor az emberek erőn felül karácsonyi ajándékozásba kezdenek. Nálunk régi családi hagyomány, hogy karácsonykor könyv kerül a fa alá. Az utóbbi években már CD-t és DVD-t is adunk egymásnak – mondja Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója, aki a szépirodalom mellett az útikönyveket és a képzőművészeti albumokat részesíti előnyben.

– Szívünk csücske Darvasi László, aki mostanában rengeteget szerepel a médiában, és új regényéből, a Virágzabálókból mi is sokat eladtunk. A szentesi születésű Cserna-Szabó András, a szegvári kötődésű Grecsó Krisztián is keresett szerzőnek számít – állítja Molnár Imréné, aki úgy véli: a könyv újra felértékelődik, mert visszaadja az ajándékozás örömét.
– Természetes, hogy a bulvárirodalomnak nagyobb a reklámértéke: százezer példányban jelenik meg, összehasonlíthatatlanul többen vásárolják. Én elégedett vagyok azzal is, hogy a Virágzabálók első 3000 példánya már elfogyott, és kétezres utánnyomást rendelt a kiadóm – mondja a friss Rotary-díjas Darvasi László, aki szerint a toplisták is népszerűsítik Szegeden játszódó nagyregényét.

Az Írók Boltja (Budapest) sikerlistája

1. Debreczeni József: Arcmás (Noran-Libro)
2. Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó? (Magvető)
3. Kertész Imre: A megfogalmazás kalandja (Vigilia)
4. Krasznahorkai László: Az utolsó farkas (Magvető)
5. Darvasi László: Virágzabálók (Magvető)
6. Rakovszky Zsuzsa: A Hold a hetedik házban (Magvető)
7. Philip Roth: Düh (Európa)
8. Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk (Magvető)
9. Rózsa Erzsébet: Se félelem, se keserűség – Beszélgetések Heller Ágnessel (Jelenkor)
10. Julio Cortázar: 62/ Kirakós játék (L'Harmattan)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!