Szeged és környéke

2012.10.17. 19:28

Újra növekszik a dohánytermékek feketepiaca

Magyarország, Csongrád megye - A GfK friss kutatása szerint az adóemelések miatt 6 év után újból növekedett a dohánytermékek feketepiaca Magyarországon – a csempészáru főleg Szerbiából érkezik. A NAV regionális főigazgatósága úgy véli, a kutatásnak nagyobb a füstje, mint a lángja, de a jövőben mégis számítani lehet az illegális cigikereskedelem növekedésére.

Kiss Gábor Gergő

Az elmúlt másfél évben három jövedékiadó-emelésre került sor Magyarországon, ami több mint 20 százalékos adóemeléssel járt együtt a dohányipari termékeknél. Hétfőn újabb emelésről döntött a parlament: a dohánytermékek ára a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő december 1-jétől – a legtöbb márkánál dobozonként 70 forintos drágulás várható.

Lefoglalják a csempészcigit. Fotó: Frank Yvette

Lefoglalják a csempészcigit.
Fotó: Frank Yvette

Rekordfogások 2012-ben

Röszkén jelentkezett belépésre egy szerb férfi üresnek mondott tehergépjárművel. A pénzügyőrök kamionröntgen segítségével világították át a járművet: a képeken eltérő sűrűségű foltokra lettek figyelmesek. Házilag barkácsolt, átalakított rejtekhelyről 2000 doboz szerb adójeggyel ellátott cigaretta került elő: értéke megközelítette a 2 millió forintot. Szintén Röszkén járt pórul az a szerb férfi, aki 21 ezer kiló fagyasztott szedret akart szállítani Németországba, ám a szigorított vizsgálat során kiderült, hogy a szeder között 10 ezer doboz különböző márkájú szerb adójegyes cigarettát rejtettek el. Az előkerült füstölni való piaci értéke meghaladta a 9 millió forintot.  

Ezért sem meglepő a GfK Hungária legújabb felmérésének eredménye, miszerint a dohányipari termékek feketepiacának eddigi csökkenő tendenciája visszafordult, és az illegális kereskedelem újra növekedésnek indult. A kutatóintézet 2004 óta vizsgálja az illegális dohánytermékek piaci részesedését: ez 2005-ben 27,4 százalék volt. Az elmúlt 6 évben az arány fokozatosan csökkent, 2011-re elérte a 4,2 százalékot, ami idén újra felkúszott 5,8 százalékra. A kutatás szerint a feketekereskedelem által eddig leginkább sújtott keleti országrészből fokozatosan tevődik át az illegális forgalom a déli megyékbe, köztük Csongrádba.

– Illetékességi területünkön 2012. október 15-éig közel 6,6 millió szál adózás alól elvont cigarettát foglaltunk le, ami 17 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakánál. A csempészáru 68,4 százalékát Csongrád megyében foglaltuk le, a legtöbb cigit főként a röszkei határátkelőn akarták az országba juttatni. A GfK kutatása azonban mindössze az üres cigarettásdobozok származását és eredetiségét vizsgálta, így azt nem, hogy a nem magyar származású cigarettásdobozokból mennyi a valóban adózás alól elvont termék.

A déli megyékben élők rendszeresen látogatják Szerbiát: amennyiben útjaik során a legálisan behozható cigaretta mennyiséget be is hozzák, úgy a felmérésben ezen eldobott cigarettásdobozok is mint „illegális termékek" szerepelnek – közölte lapunkkal [namelink name="Némedi Varga Éva"] pénzügyőr őrnagy.
Az igazgatási főreferens megemlítette: a magyarországi adóemeléseknek köszönhetően az alacsonyabb jövedelműek körében valóban igény van az olcsóbb termékre, viszont a több évvel ezelőtti piacokon történő kiszolgálás áttevődött a vásárlók személy szerinti, akár lakóhelyen vagy közterületen történő kiszolgálására, aminek felderítése összetettebb feladat. A jövőben a további áremelkedések miatt a NAV a szerbiai származású cigaretták iránti kereslet emelkedését várja, ezért fokozott ellenőrzéseiket továbbra is fenntartják.

A GfK módszere
A GfK Hungária az Európai Unióban elfogadott módszertan alapján mérte fel a cigaretta feketepiacának arányát: az utcán, illetve az utcai szeméttárolókban található üres cigarettásdobozokat meghatározott útvonalon gyűjtik össze az adott településre előírt darabszám eléréséig. A Dunántúlon megtalált dobozok 1,86 százaléka nem adózott termék, míg a Dunától keletre ezek aránya 9,69 százalék. A déli megyékben a Szerbiából érkező cigaretták terjednek, ami a külföldről érkezett teljes cigarettamennyiség 29 százaléka – ez az arány korábban nem érte el a 20 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!