Szeged és környéke

2017.11.16. 15:24

Újra támad a szén-monoxid - az influenza tüneteihez hasonlókat produkál

Bár egy ideje már nem volt halálos szén-monoxid-mérgezés a megyében, továbbra is fokozottan kell figyelni a veszélyes gázra a fűtési szezon kezdetével.

Suki Zoltán

Az influenza tüneteihez hasonlókat produkál a szén-monoxid, ha belélegzik, ezért nem könnyű azonosítani a gáz okozta mérgezést – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szolgálatvezetője.

 

Rókus Imre közölte: az utóbbi évben nem volt halálos szén-monoxid-mérgezés a megyében, a 2015–16-os fűtési szezonban azonban négyen is meghaltak, az azt megelőző szezonban pedig egy áldozatot követelt a gáz.


A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a halálos áldozatokat követelő mérgezéseknél a lakásokban nem volt felszerelve szén-monoxid-érzékelő. Ezért fontos, hogy aki csak teheti, szerelje be az egyébként nem túl drága műszereket. Az érzékelő felszerelésén túl természetesen fontos a fűtőberendezések rendszeres karbantartása is – tette hozzá Rókus Imre.


Előadásából az is kiderült, hogy a CO-mérgezés tünetei szinte megegyeznek az influenzáéval, ezért nem könnyű felismerni a mérgezést, ezért is fontos az érzékelő beszerzése. Az ajánlott műszerek listája a katasztrófavédelem internetes oldalán található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!