Szeged és környéke

2016.06.09. 10:42

Újra utcára vonulnak a tanárok

Hiábavalók voltak a sztrájktárgyalások: a pedagógusok követeléseinek többségét nem vette figyelembe a kormány az oktatásitörvény-módosító csomag összeállításakor. Szombaton ismét utcára vonulnak - Szegeden a pártok képviselőit is várják a demonstrációra.

Timár Kriszta

Hónapok óta tárgyaltak a pedagógusok a kormánnyal, ám ennek eredményéből szinte semmi nem látszik az előterjesztett oktatásitörvény-módosító csomagban. Mint ismeretes, a Pedagógusok Szakszervezete 25 pontban foglalta össze követeléseit – ebből 20-ban állítólag megállapodtak. Ezért állnak értetlenül az előtt, hogy a sztrájktárgyalásokon lefektetettekkel ellentétben mégis a Köznevelési Kerekasztalon tárgyaltak kerülnek a parlament elé – melyen a pedagógus-szakszervezetek részt sem vettek.

Szegeden a pártok képviselőit is meghívták


Szegeden a Köz Hasznáért Mozgalom szervezésében szombaton 15 órától a Klauzál téren gyülekeznek majd az ügy szimpatizánsai. Tóth Sándor aktivista elmondta, pedagógusok és szülők tartanak beszédeket, de meghívták a pártok képviselőit is. – Ha kifejtik véleményüket a témáról, és adnak megoldási alternatívát, máris másról szólhat ez a demonstráció, mint az eddigiek. A cél az elgondolkodtatás és az emberek felrázása lenne.


– Május 12-én tárgyaltunk a kormánnyal, de kiderült, akkor már kész volt a törvénymódosítás – mondta el [namelink name="Pap Jánosné"], a Pedagógusok Szakszervezete Szeged Városi és Körzeti Bizottság titkára. Ennek ellenére ígéretet kaptak, hogy 20 pontba foglalt észrevételeiket figyelembe veszik – nem így történt.


– Kértük például a tanulók óraszámának csökkentését, de ezt majd csak kormányrendelet rögzíti. Csakhogy a jövő évi tantárgyfelosztást már tanév végén el kell készíteni, miközben nem tudja senki, hogyan változnak az óraszámok. Szintén nem szerepel a törvényben az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok ügye. Pedig abban egyetértés volt, hogy nem tartható az az állapot, hogy tanév közben szűnik meg a munkaviszonyuk, és szükséges, hogy nyárig taníthassanak. Kértük az igazgatók munkáltatói és gazdálkodási jogkörének visszaállítását is – hiába. És a szabad tankönyvválasztásban is hajthatatlan a kormány – nem engedi a választék bővítését – sorolta a legfontosabb kérdéseket Pap Jánosné.


– Átvágta a PSZ-t a kormány – fogalmazott Guba János, az ezektől a tárgyalásoktól távol maradó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja. Ő két nagy kérdéskört emelt ki, amely máshogy alakult, mint ahogyan szerették volna. Az egyik a pedagógusok munkaideje, a másik a nevelési-oktatási munkát segítők munkabérének megemelése.


– Jövő januártól kapnak garantált 7 százalék emelést, melyhez további 3 százalékot az intézményvezető hozzátehet. A minimálbér kompenzációja azonban már jóval túlhaladta ezt a mértéket, vagyis ez az összeg az érintettek 8-10 százalékának jár majd csak. Mindezek adnak újabb aktualitást a Tanítanék Mozgalom szombatra meghirdetett demonstrációjához, melyet a fővárosban és több vidéki nagyvárosban is megtartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!