Szeged és környéke

2016.06.03. 22:33

Újranyitott a Virág cukrászda

Zserbó, dobostorta, operaszelet is van azok között a tradicionális édességek között, amelyeket a hat év után tegnap újra kinyitott Virág cukrászdában lehet megkóstolni.

Salánki Zsófia

– 1972-ben itt talált rám a nagy szerelem – kezdte történetét Oszlánczi Józsefné, aki nosztalgiázni érkezett a szegedi Virág cukrászda tegnapi megnyitójára. – Egy riporter odalépett hozzám a teraszon, és németül kérdezte meg, merre találja a zsinagógát. Úgy gondoltam, illendő, hogy az idegenvezetője legyek. Nem sokkal később beismerte, hogy valójában magyar. Később férjhez mentem, ő is megházasodott, de a barátság a mai napig megmaradt – mosolygott a hölgy.


– A krémes volt a kedvencem, amikor sok évvel ezelőtt, még iskoláskoromban idejártam. Ha valaki Szegedre érkezik, és hozzám fordul, mindig a füvészkertet és a Virág cukrászdát keresi – mondta a teraszon ülve Vajda Júlia operaénekes édesanyja, Vajda Mihályné. Unokatestvére, Mészáros Istvánné hozzátette: nosztalgiázni jöttek a cukrászdába. – Eszembe jut, hogyan spóroltunk a süteményekre – mondta.

Szeged évszázados értéke


Botka László polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Virág cukrászda Szeged évszázados értéke, ami a város életképességét, megmaradását is mutatja. – Ez az épület túlélte az 1879-es nagy árvizet, már akkor is kávézó és cukrászda működött itt. A cukrász az árvíz után egy héttel kiadott egy körlevelet, hogy ha levonul az ár, újra kinyit – mondta a polgármester.



Az ünnepélyes megnyitón nemcsak a csillárokban, a felújított freskókban, a gyönyörű stukkókban és a híres Herendi kávéfőzőben gyönyörködhettek a vendégek, hanem megkóstolhatták a tradicionális édességeket is. Sorakozott a pulton például zserbó, dobostorta, operaszelet, somlói galuska és Virág-krém is. Mellettük a mostanság divatos macaron és smoothie is szerepel a kínálatban.


Gyuris László mestercukrász elárulta, hogy nemcsak a cukrászdában lévő édességek, de az ünnepi, 2016 szeletes torta is a hagyományos, régi ízeket őrzi. – Az 1800-as évek végén jellemzően vajkrémes tortákat készítettek. A mai torta egy csokoládés nehéz felvert, aminek a belsejében pirított dió van. A krémet csokoládéból készítettük, amibe ropogós csokoládédarabkákat és diódarabokat is kevertünk – mesélte a mestercukrász. A hatalmas, többszintes, téglalap alakú tortát zeneszó és magyar táncot járó párok között emelte a színpadra kilenc cukrász. A tetején Szeged címere, a Virág cukrászda emblémája és a 2016-os évszám állt. Az első szeleteket Gyuris László és Botka László polgármester szelte a vendégeknek.

 

Megnyitott a Virág cukrászda. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A megnyitó után már bárki beléphetett a legendás termekbe. Az első helyiség az Antré szalon nevet kapta, a második Versailles szalon néven tündököl, a Vadász szalont pedig rendezvényekre lehet kibérelni.

A cukrászda következő rendezvénye a hétfői év fagylaltja verseny lesz, valamint a Magyarország tortája verseny középdöntőjét is ekkor tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!