Szeged és környéke

2019.03.20. 16:56

Újszegedi vasútállomás: nem a MÁV kezeli a volt Galyatető területét, és küzdenek a szemetelőkkel

Miután körülnéztünk az újszegedi vasútállomásnál, feltettük kérdéseinket a MÁV-nak. Kiderült: az étterem környékének tisztán tartása nem a vasúttársaság feladata, és állandó az illegális hulladéklerakók elleni küzdelem. A területükön lerakott szemetet bejelentés után elviszik. Tavaly 1090 tonna lakossági hulladékot szállítottak így el vasúti területekről.

Farkas Judit

Szemét és kiégett resti fogadja az utast, aki az újszegedi vasútállomáson szállna fel a vonatra - írtuk két napja, az ott uralkodó állapotokról fotógalériát is készítettünk. Feltettük kérdéseinket a Magyar Államvasutak Kommunikációs Igazgatóságának: az egész terület a MÁV kezelésében van-e, beleértve az egykori restit is, ami az állomásépület mellett működött? Mennyire rendszeres itt a takarítás, illetve várható-e takarítás a közeljövőben?

A kiégett épület környéke magántulajdon, nem a MÁV a felelős a rendben tartásáért. GALÉRIA


A korábbi „Galyatető" nevű vendéglátóipari egység épülete nem áll a MÁV Zrt. vagyonkezelésében, tudtuk meg a válaszból. Az ingatlan magántulajdonban van, ezért az ingatlan állagáról és hasznosításáról a MÁV-nak nincsenek információi.

 

Az állomás takarítására szerződött partnerünk az állomás utasforgalmi felületeinek tisztán tartásáért felelős, az étterem környékének tisztán tartása nem a vasúttársaság feladata. A vasútállomás vasúti kezelésben álló épületén 2019. második felében homlokzati karbantartásokat végzünk

- tájékoztatta portálunkat a vasúttársaság. Mint megírtuk, a peron tisztasága ellen nem is lehet kifogás.

2019 második felében homlokzati felújítást végeznek a vasútállomás épületén. GALÉRIA

Ami pedig a szemétkupacokat illeti - nos, itt is ugyanaz a helyzet, mint ami a város eldugottabb területein. Már sokszor foglalkoztunk vele, hogy az emberek minden elhagyatottabbnak ítélt részt illegális hulladéklerakónak néznek. Megírtuk: egyre több szemetet raknak le Szegeden szabálytalanul, tavaly Hódmezővásárhelyen is eljárás indult egy férfi ellen, aki újságban is hirdette illegális hulladéklerakási "szolgáltatását". A MÁV április 30-áig elszállítja a felgyűlt hulladékot - a bejelentést követően tudnak intézkedni, és minden esetben megteszik a szükséges lépéseket a terület megtisztítására.

 

A MÁV folyamatosan küzd az illegális hulladékelhagyás ellen - derült ki a vasúttársaság válaszából, de arra is felhívják a figyelmet, hogy az illegális hulladék visszaszorítása terén látványos eredményt elérni csak tudatosabb lakóközösségek, tudatosabb társadalom közreműködésével lehet. Ezt olvasóink is tapasztalhatják, hiszen sokszor előfordul, hogy ahonnan elszállítják a szemetet, ott az már másnap megjelenik újra.

A vasúti területek megtisztítása és tisztán tartása a vasúttársaság fontos feladata. Ez azonban csak akkor járhat tartós eredménnyel, ha az elvégzett munkát értékelő és a tisztaságot megbecsülő lakóközösségek is együttműködnek a környezet megóvásában - így fogalmazott a Kommunikációs Igazgatóság. A témáról bővebben a MÁV ma kiadott közleményében olvashatnak, amelyben döbbenetes számot találtunk: tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna lakossági hulladékhalmot vitetett el a vasúttársaság.

Az eldugottabb zugokat nézik hulladéklerakónak, a MÁV bejelentés után intézkedik a terület megtisztításáról. GALÉRIA

Megtudtuk, hogy MÁV egy megkötött keretszerződés keretében és azon kívül, egyedileg is gondoskodik az elhagyott hulladékhalmok felszámolásáról. Mindemellett további kezdeményezésekben is részt vesz.

 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót március 18-24. között, ami ebben az évben a Fenntarthatósági Témahét köré szerveződik. A MÁV-csoport most is nagy létszámmal vesz részt a programban, 1035 alkalmazottja az egész országban összesen 82 helyszínen gyűjti az elhagyott hulladékot. A Szegedi Területi Igazgatóság összesen 104 önkéntessel 7 helyszínre vonul ki a héten.

Felmerül: mi lesz a sorsa az épületnek, miután megépül a déli híd Szegeden, és a vadonatúj állomás? Elküldjük kérdéseinket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt-nek is - amint megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!