Szeged és környéke

2012.05.06. 18:45

Uniós pénzre vár a bicikliút

Szeged, Sándorfalva, Ópusztaszer - A Sándorfalva külterületén élők hosszú évek óta szeretnének kerékpárutat, rendkívül balesetveszélyesnek tartják az előttük vezető főutat. A tervek már elkészültek a Szeged–Ópusztaszer szakaszra, már csak a pénz hiányzik a megvalósításhoz.

Horváth Attila

– Hosszú évek óta könyörgünk, hogy végre építsék meg a bicikliutat – mondta [namelink name="Tóth Gáborné"]. A Sándorfalva külterületén, a településtől körülbelül 6 kilométerre élő nőnek a testvérét és a szomszédját 10 éven belül ütötték el az előttük vezető úton. Mindketten meghaltak. Szerinte több száz embert érint, hogy nincs megfelelő bicikliút Szeged és Ópusztaszer között.

Tábla már régóta van, kerékpárútra még mindig várni kell. Fotó: Segesvári Csaba

Tábla már régóta van, kerékpárútra még mindig várni kell. Fotó: Segesvári Csaba

– Rengeteg ember él tanyán errefelé, a gyerekek veszélyes körülmények között járnak iskolába biciklivel, sötétben pedig még elkeserítőbb a helyzet. Az autósok nincsenek ránk tekintettel.

Baleseti statisztika

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Sándorfalva és Ópusztaszer között 2008-ban 1 súlyos, 2009-ben 2 könnyű, 1 súlyos, 2010-ben 1 súlyos, 2011-ben 1 súlyos kerékpáros baleset történt.

– A tervek már évek óta elkészültek egy Szegedet Ópusztaszerrel összekötő, 28 kilométeres bicikliútról – tudtuk meg Ratkai Imrétől, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás Munkaszervezetének vezetőjétől. Az útvonalban érintett kistelepülések vezetőivel együtt dolgoztak a tervek előkészületein, most pedig azon, hogy pályázni tudjanak uniós forrásokra a megvalósításhoz. – Természetesen a kistelepülések önerejére is szükség lesz, de erre külön pályázati lehetőség is nyílhat, ezekre is várunk még – mondta [namelink name="Ratkai Imre"]. – Az is biztos, hogy több szakaszban készülne a kerékpárút, Sándorfalváé lenne a második. Mi örülnénk a legjobban, ha már ott tartanánk – hallottuk Kakas Bélától, Sándorfalva polgármesterétől. – Nem tehetünk mást, mint várunk arra, hogy legyen olyan kiírás, amire pályázhatunk. Eddig azért nem tudtunk az építkezésre fordítani, mert az M43-as körüli munkálatokat előrébb kellett venni, a Deszk–Szeged kerékpárútvonalat is előbb kezdtük.

– A tervek 2008 óta készen vannak – mutatta a határozatot Tóth Gáborné. Szerinte nem várathat tovább magára a kivitelezés, minél előbb el kellene kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!