Szeged és környéke

2009.10.30. 22:56

Ünnepi nyitva tartás a sírkertekben, forgalmi változások

Nyári nyitvatartási rend szerint, reggel 7-től este 8-ig látogathatók a szegedi temetők az ünnepek alatt. A rendőrök a polgár- és városőrség bevonásával fokozottan figyelnek a rendre és a közlekedésre. Forgalmirend- változások is lesznek.

Munkatársunktól

Két szegedi sírkertnél is forgalmirend-változásokra kell számítani a hétvégén, hiszen mindenszentek ünnepe és a halottak napja miatt sokan keresik fel hozzátartozóik nyughelyét. A Belvárosi temetőnél a Fonógyári utat egyirányúsítják a Dorozsmai út irányába. A változás a tömegközlekedést nem érinti. A Fonógyári út két végén, a Kálvária sugárút és a Dorozsmai út kereszteződésében forgalomirányító rendőr segíti a közlekedést. A Dugonics temetőnél szintén egyirányú forgalom lesz, a Rózsa utcából az Agyagos utca irányába.

A rendőrök a polgár- és városőrség bevonásával fokozottan figyelnek a temetők rendjére. – A megnövekedett forgalom és a parkolás zökkenőmentességét – az előző évekhez hasonlóan – rendőri irányítás mellett kívánjuk segíteni – fogalmazott Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A megerősített rendőri jelenlétre egészen a jövő hét közepéig lehet számítani.

A sajtószóvivő felhívja a temetők környékén parkoló gépjármű-tulajdonosok figyelmét az autófeltörések megelőzésére. A látható helyeken nem szabad értéket vagy értéket sejtető csomagot, tárgyat hagyni. A tömegközlekedési eszközökön is előfordulhatnak zseblopások.

Ma és holnap az Alsóvárosi temetőhöz a 76-os, a 90-es és a 90F jelzésű autóbuszjáratokkal, az Újszegedi temetőhöz a 60-as és a 60Y jelzésű autóbuszokkal lehet eljutni. Temetői kisegítő járatokat is közlekedtet a Tisza Volán a tarjáni Víztorony térről, 19H jelzéssel. A járatok a Rókusi körút felé 8.30 és 16.30 között, a belváros felé 8.15 és 16.15 között 30 percenként közlekednek. A buszok a Belvárosi temetőhöz a belváros irányából minden óra 7 és 37 perckor, a Rókusi körút felől minden óra 18 és 48 perckor érkeznek. Részletes információkat a diszpécserszolgálat (62/421-388) és a társaság honlapja (www.tiszavolan.hu) ad.

Ügyeletet szervez a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. is: a városőrség megerősített szolgálatot teljesít a Belvárosi temetőnél. Mobil vécéket is kihelyeznek. A nagy forgalomra való tekintettel ideiglenes parkolót alakítanak ki a sírkert mellett. Az ünnepek alatt a nyári nyitvatartási rend lesz érvényben: reggel 7-től este 8 óráig látogathatók a szegedi temetők.

Napkeltétől napnyugtáig

A hódmezővásárhelyi Dilinka és Kincses temető kapuját halottak napján egész éjjel nyitva hagyják, hogy a hozzátartozók akár éjszaka is tudjanak gyertyát gyújtani az elhunytak emlékére. Hasonló a helyzet a katolikus temetőben is. Csongrádon az elmúlt évekhez hasonlóan péntektől vasárnapig egyirányúsítják az egyetlen temetőbe vezető Vég utcát. Addig tartanak nyitva, amíg van látogató. Szentesen hat sírkert valamelyikét kereshetik fel a szeretteikre emlékezők. A temetők napkeltétől napnyugtáig látogathatók a hétvégén. Makón a két református temető, az úgynevezett ótemető és az újvárosi ünneptől függetlenül is állandóan látogatható. Most a kapuval máskor lezárt római katolikus, illetve görög katolikus temető is nyitva lesz még sötétedés után is addig, ameddig lesznek bent mécsest gyújtó emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!