Szeged és környéke

2019.04.21. 09:30

Üres parkolók, magas bérleti díjak: végét járja a szegedi Cserepes sori piac

Szeged - Több mint 4000 forintot kérnek négyzetméterenként a Cserepes sori piacon az árusoktól, akik azt mondják, ennyiért a szegedi belvárosban üzlethelyiség jár. Azt állítják, a pénzükért cserébe semmi sem kapnak, szerintük hamarosan lehúzhatják a rolót.

Kiss Anna

Három évvel ezelőtt 4100 forintra emelte a Cserepes sori piac vezetősége a négyzetméterenkénti bérleti díjat, ami mellett szinte eltörpülnek a belvárosi üzletek 4500 forintos árai. Ráadásul azok komfortos helyiségek, ez pedig csak egy szimpla terület. Az emelés óta csaknem hatvan árus hagyta ott a piacot, hiszen a pénzükért cserébe még a havat sem takarítják el, a szemétszedésről már nem is beszélve – panaszolja lapunknak egy neve elhallgatását kérő férfi, aki már több mint tíz éve árusított a Cserepes sorin, majd tartozásra hivatkozva megvonta tőlük a bérleti jogot az igazgató.


Olvasónk azt mondja, korábban kértek részletfizetési kérelmet, ebben nem volt partner az igazgató, ráadásul az évekkel ezelőtt félmillió forintért eladott pavilonjukat sem fizette még ki az üzemeltető. A többi kereskedő is magas bérleti költségekre panaszkodik, az egyik újságárus szerint nagyon sokba kerül ott árusítani, ráadásul egyre gyengébb a forgalom, ez még inkább elkeserítő számukra. Elmondása szerint leginkább szombaton van látogatottság, de a város részéről semmi törekvés nincs arra, hogy idecsábítsanak eladókat.

Üres parkolók, magas bérleti díjak: végét járja a szegedi Cserepes sori piac. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Üveges Lajos Andrásné harminc éve árusít a Cserepes sorin, szerinte sem tesz semmit a vezetőség a fejlődésért, ráadásul arra sem hajlandóak, hogy évente egyszer tájékoztassák a kereskedőket a piac helyzetéről. Azt mondja, nem sok időt jósol már a piacnak, hiszen veszteséges az önkormányzatnak. Hozzátette, már olyat is hallottak, hogy lakóparkot szeretnének építeni a területre.


A Cserepes sori Piac Kft. vezetője, Rácz Attila lapunk kérdésére elmondta, 2016-ban készítették el az új, a törvényeknek megfelelő Piaci Rendtartást, ezzel megszüntetve a visszaélésre lehetőséget adó díjszabást.


– Helyette egy átlátható, a bérlő által használt területen alapulót vezettünk be. Ez a rendszer 2017 óta változatlan, nem tervezünk emelést, annak ellenére, hogy cégünk terhei minden évben nőnek, főleg a kötelező minimálbér-emelésből adódóan. Az árusok számának csökkenése egyrészt visszavezethető a multik térnyerésére, másrészt a vásárlói szokások átalakulására. A lakossági vásárlások nagy része a plázákban zajlik, mert itt a termékek kínálata sokkal szélesebb. Ott reggeltől késő estig tudnak vásárolni, míg a piac jellemzően 8 és 12 óra között üzemel. Az előző igazgató és én is megpróbáltam változtatni a nyitvatartáson, de az eladók túlnyomó többsége elzárkózott ettől – magyarázta Rácz Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!