Szeged és környéke

2008.08.03. 21:07

Uszadék- és szeméttenger árasztotta el a Tiszát

Szeged - Papucsot, kisszekrényt és rengeteg pillepalackot is hozott az a rendkívüli mennyiségű uszadék, amely a hétvégén haladt végig megyénkben a Tiszán. Csongrádnál megrongálta a pontonhidat, Szegeden az úszóházakra jelentette a legnagyobb veszélyt. Tegnap délelőtt leállt a tápai komp is.

R. Tóth Gábor

– Ilyen mennyiségű uszadék egyszerre még sosem érkezett a Tiszán. Ha elszakad a tartókötelünk, elvisz minket a víz! – mondta aggódva tegnap délelőtt a szegedi Szabadság úszóház gondnoka, miközben Láng Imrével, a Radnóti-gimnázium testnevelő tanárával együtt csáklyával igyekezett távol tartani a nagyobb fadarabokat az úszóháztól. Közben a Tiszán egyre csak érkezett a büdös, vegyes összetételű szemét: a víz egyaránt hozott papucsot, szekrényt, gumilabdát és pillepalackot.

A csongrádi pontonhidat is megrongálta az a nagy tömegű uszadék, amely szombaton éjszaka és vasárnap reggel vonult le az Alsó-Tiszán – tájékoztatott az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője, Priváckyné Hajdu Zsuzsanna. Felhívta a kompok, vízi eszközök üzemeltetőinek figyelmét: tegyék meg a szükséges intézkedéseket, a vízitúrázóktól pedig azt kérte, a balesetek megelőzése érdekében kerüljék el az érintett folyószakaszt. A pontonhíd előreláthatólag ma déltől lesz újra használható.

A Szabadság úszóházon aggódva figyelték a tengernyi szemetet Fotó: Segesvári Csaba

A Szabadság úszóházon aggódva figyelték a tengernyi szemetet
Fotó: Segesvári Csaba

Tripolszky Imre, az Atikövizig központi védelemvezető-helyettese elmondta: szokatlan ilyen alacsony vízállásnál ekkora mennyiségű uszadék. – A fa a folyó hullámtereiből, a hulladék az ukrán, a román és a magyar illegális szemétlerakókból származik – mondta.

Szegeden reggeltől délután kettőig vonult át az uszadék, amely akár egy 25 milliméteres drótkötelet is képes szétszakítani. Ezért egy hajó is bontotta a szemétszigeteket a Tiszán, megelőzve, hogy nagyobb fák szoruljanak az úszóházak alá. Így végül nem történt a csongrádihoz hasonló rendkívüli eset Szegednél.

A balesetveszély miatt tegnap reggeltől délig nem közlekedett a tápai komp sem – tudtuk meg Jaksa Sándortól, az üzemeltető cég tulajdonosától. Csak déltől indultak el, dupla kötelekkel megerősítve lavíroztak a továbbra is hömpölygő uszadékszigetek között.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!