Szeged és környéke

2019.03.21. 18:48

Úttörők köszöntőjét rejtette az időkapszula

A Tanácsköztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára küldött üzenetet egy úttörőcsapat 50 évvel ezelőtt - ezt rejtette a Rókusi iskolában felbontott időkapszula. Bár a köszöntő nem aktuális, és az üzenet mellé helyezett úttörőnyakkendőről sem tudták a mai diákok, mi az, így is nagy lelkesedéssel fotózták a fél évszázados relikviákat.

Tímár Krisztina

Ötven évvel ezelőtt rejtettek el egy időkapszulát a szegedi Rókusvárosi Általános Iskola udvarának falában, azzal, hogy a benne lévő üzenet 2019. március 21-ére szól. Hogy mi van benne, azt mindenki csak találgatta, még úgy is, hogy az iskola két pedagógusa az intézmény tanulója volt, amikor a múltbeli üzenetet elhelyezték.

csütörtökön rövid műsor után az iskola igazgatója, Kókai Gyula pár perces vésés után ki is tudta emelni a táblát, amely a falba vésett üregben elhelyezett üveget takarta. Mint kiderült, a „Mint a mókus fenn a fán" című úttörőnóta, amelyet az énekkar előadott, nagyon aktuális volt pár perccel korábban, a kapszulát ugyanis a Szilágyi Erzsébet Úttörőcsapat készítette a Tanácsköztársaság kikiáltásának 50. évfordulóján. Mivel pedig feltételezték, hogy az államforma további 50 év múlva is fennáll majd, a 100. évfordulóra szánt köszöntőjüket helyezték el a jövő úttörői számára. Mellé egy piros nyakkendőt, illetve kisdobos- és úttörő-igazolványokat tettek.

Úttörők köszöntőjét rejtette az időkapszula - Galéria



Hogy a „Pajtások" megszólítással kezdődő levélből mennyit értettek a mai fiatalok, az nem derült ki, mindenesetre lelkesen fotózták a múltbeli relikviákat. Közben pedig sokan már azon törték a fejüket, ők mit tennének abba az időkapszulába, amelyet a jövőbe küldenek – ugyanis a hagyományt megőrizve újabb üzenet kerül majd a régi helyébe, amelyet 50 év múlva talán azok nyitnak majd ki, akik most alsós diákként tapsoltak a rendezvényen.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!