Szeged és környéke

2016.06.12. 08:30

Vaddisznók után nyomoznak Algyőn

Algyő - Valószínűleg vaddisznók ették ki egy algyői gazdálkodó földjéből a kukoricát vetés után. A vadászegyesület nem talált elég bizonyítékot arra, hogy tényleg ez történt. A törvény szerint a termelő tíz százalékig nem kérhet térítést vadkárért.

Bakos András

Tíz százalékot tűrj el

A vadásztársaságot kell értesíteni, ha a vadak rájártak a földre, a társasággal kell megegyeznie a gazdálkodónak a kártérítésről. Ha ez nem sikerül, a helyi jegyzőhöz fordulhat, aki egy listából szakértőt választ, megbízza a kár felmérésével. A szakvélemény alapján újból lehet próbálkozni a megegyezéssel, és ha ez nem sikerül, a bíróság tehet igazságot – halljuk Szél Istvántól, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztályvezetőjétől. A korábbi vadászati törvény alapján 5 százaléknyi vadkárt el kellett viselniük térítés nélkül a gazdálkodóknak. Az új törvény már 10 százalékot állapít meg.

Vetés után nem sokkal kikaparták a kukorica egy részét a vadak [namelink name="Fülöp Erzsébet"] földjén. Az Algyőhöz közeli tanyán élő gazdálkodó 1993 óta műveli a kárpótlással visszakapott 7,25 hektárt. A terület a Tisza-töltés mellett húzódik, vagyis közel az ártéri erdőhöz. Van a közelben egy tölgyfacsemetékkel beültetett birtok is. Őzek, nyulak, vaddisznók járnak itt. Erzsébet földjén mindig is eszegettek, amiért sohasem szólt, mert tudja, valamennyi kártételt térítés nélkül tűrnie kell a gazdának. Ekkora gondja azonban eddig nem volt.


– A nagy gép kezelője, aki a kukoricát elvetette, és öt nappal később gyomirtózott, szólt, hogy Erzsike néni, baj van, vaddisznónyomok látszanak, és nyulak is kikaparhatták a magok egy részét. Rögtön nem tudtam megnézni, mert becsípődött a derekam, de amint lehetett, kimentem, és szóltam a vadásztársaságnak – mondja a földtulajdonos.


Ez a terület a Mártélyi Vadászok Egyesületéhez tartozik. Erzsébet azt mondja, ketten is jöttek a társaságtól. A szemle számára elszomorító eredménnyel járt.

Fülöp Erzsébet a kukoricaföldön mutatja, hol túrták ki a magot. Ez mások földjén is előfordult. Fotó: Karnok Csaba

Fülöp Erzsébet a kukoricaföldön mutatja, hol túrták ki a magot. Ez mások földjén is előfordult.

Fotó: Karnok Csaba

– Azt mondták, ennyi idővel utána már nem lehet megállapítani, pontosan milyen vad okozta a kárt, és talán nem is vaddisznó, hanem vietnami malac volt. Egy közeli tanyán korábban tényleg tartottak ilyen jószágot, de most már nem. Mutattak három szál kukoricát is, amin rágás látszott – nem tudom, honnan hozták, mert ilyet a sajátomban nem láttam –, azzal, hogy tán bogár volt a kártevő. De az is lehet, mondták, túl vizes volt a talaj, amikor vetettünk, azért ment tönkre a mag – holott porzott a föld vetéskor! Úgy mentek el, hogy ha később is kár ér, akkor is eljönnek megnézni. De hát ez a kár most ért engem. Ezek után hogyan bízhatnék benne, hogy majd érdemben foglalkoznak vele?


Megkérdeztük Gila Istvánt, a Mártélyi Vadászok Egyesületének titkárát, aki maga is gazdálkodó. Szerinte ez olyan helyzet, amit az eddigiek alapján nehéz objektíven megítélni. Erről nem akart többet nyilatkozni. Később vissza fognak térni, és tárgyalnak Erzsike nénivel.


Aki nincs egyedül ezzel a gonddal. A nagyvadállomány folyamatosan nőtt az utóbbi húsz évben, ez hasznot is hoz az országnak, de kárral is jár. Az országos sajtó nemrég írt arról, hogy Somogyban több helyen újra kellett vetni a kukoricát, mert a vaddisznók kitúrták. Miskolcon az önkormányzat hivatásos vadászt fogadott, aki a belterületi kiskertekben eszegető vaddisznókra les.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!