Szeged és környéke

2016.10.07. 10:20

Vadló, amit meg kell szelídíteni

- Az első foglalkozáson a szeretet írásjegyét gyakoroltuk. Aki nyelvet szeretne tanulni, annak segít ez a gondolkodásmód. Fontos a nyitottság és a kíváncsiság - mesélte kezdeti tapasztalatairól Szvoboda Mária Erzsébet nyugdíjas könyvtáros tegnap a szegedi egyetem Konfuciusz Intézetének legújabb kalligráfiakurzusán.

Dombai Tünde

A kalligráfia művészi szintre emeli a kínai írásjegyeket, telítve azokat érzésekkel, érzelmekkel. Amint azt [namelink name="Horváth Janisz"] grafikus, kalligráfus magyarázta, nem gyorstalpaló ez, türelemmel kell a négyzetrács kereteibe szorítani a jeleket. Egy résztvevő hozzátette, vadló a tusba mártott ecset, meg kell szelídíteni.


A kéttucatnyi „diák" között találkoztunk [namelink name="Bánffi Melindával"], aki napközben munkaügyes egy iskolában, és levezetésnek szánja az írás művészetét. Több évig tanult kínai orvoslást, vonzza a távol-keleti kultúra és filozófia. Ez testesül meg most a számára az írással fogalmazott képekben. [namelink name="Kálmán Áron"] alkalmazott grafikusként dolgozik, hivatásszerűen formál latin betűket. A fiatalember úgy látja, oldottabb lesz a latin írásban is a kínai segítségével.


Tanáruk közben elmesélte, a legtöbb vonást tartalmazó írásjegy 57 elemből áll. A könnyed ecsetkezelést pedig egy velős csonthoz hasonló vonással gyakoroltatta, és türelmesen megmutatta, miként táncol függőlegesen az ecset a papíron vagy akár csak vízbe mártva a zöld táblán. A kurzus ingyenes, hat alkalomból áll, és jövőre is elindul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!