Szeged és környéke

2016.06.11. 16:55

Vagány beatköltőt idéz meg Bánvölgyi Tamás

Szeged - A Vissza a feladónak című ,,Nem túlzottan - Irodalmi Est"-et a Szegedi Nemzeti Színház több alkotója állította színpadra. A beatköltő Charles Bukowski Posta című regénye adta az alapötletet, hogy Bánvölgyi Tamás vagány postásként mondja ki, amit mi nem merünk.

Kiss Tímea

Rafinált egy részeg disznó – így jellemezte [namelink name="Bánvölgyi Tamás"] a Vissza a feladónak című, „Nem túlzottan – Irodalmi Est" főszereplőjét. A Szegedi Nemzeti Színház művésze a teátrum több munkatársával, köztük [namelink name="Czene Zoltán"] játékmesterrel állította színpadra Charles Bukowski Posta című regényének adaptációját.


A beatköltők közé sorolt szerző hősét, Henry Chinaskit, az elegánsan vagány postást Bánvölgyi Tamás alakítja, őt a kétszemélyes monodrámában Wilbert, azaz Tóth Ádám támogatja a színpadra. Egy postás mindennapjairól sztoriznak: nőkről, alkoholról, életről és halálról.

 

Bánvölgyi Tamás (elöl) a vagány postás sorsát magáénak érzi, pedig ő csak teát kortyolgat. Wilbert szerepében Tóth Ádám azért színpadra támogatja. FOTÓ: Kocsis Judit

Bánvölgyi Tamás (elöl) a vagány postás sorsát magáénak érzi, pedig ő csak teát kortyolgat. Wilbert szerepében Tóth Ádám azért színpadra támogatja. FOTÓ: Kocsis Judit

– Mindannyiunkról szól az előadás, mert bármelyikünkkel megeshet, hogy 2-3 havonta új állás után kell néznünk, kiszúr velünk a főnökünk, vagy nem találunk ki a bürokrácia útvesztőjéből – majd külföldön próbálunk boldogulni. Amit ezekben a helyzetekben nem merünk kimondani, azt Henry Chinaski megteszi – beszéltek arról az alkotók, hogy a bohém német–amerikai szerző sem véletlenül vált a nők kedvencévé. Férfidolgokról beszél bevállalósan, hétköznapi nyelven.  


– Ez a kiállás, vagányság mindig menő, mert mi már azért sem szólunk, ha romlott párizsit mérnek ki nekünk – fogalmazta meg a Vissza a feladónak című kétszemélyes monodráma kreatív írója, Miklós Krisztián, mitől érezhetjük a magunkénak a több mint 200 oldalas regényből született történetet. A Vissza a feladónak című ál-közönségtalálkozón így helyeselhetünk, nevethetünk vagy éppen szörnyülködhetünk június 12-én vasárnap 19.30-tól a Maláta kézműves sör- és grillkertben és kedden 20 órától a Hungiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!