Vágási rekordot döntött a Pick

Már nem veszteséges a Pick Szeged Zrt., hosszú évek után az idei első félév szerény nyereséget hoz a cég számára. A létszám stabilizálódott, újabb dolgozók felvételére is lehetőség nyílik. A Pick több díjat is besepert a közelmúltban. A Reader's Digest Megbízható Márkák díjátadó ünnepségén és a CoolBrands Program keretében is sikereket ért el.
Félsertések – teljes kapacitás. Fotó: Karnok Csaba

A Pick Szeged Zrt. történetében ennyi sertést még egyik évben sem vágtak – nyilatkozta Kovács László, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Az első öt hónapban 231 ezer 200 darab sertést – heti 12 ezret – dolgoztak fel a sertésvágó vonalon, kihasználva az üzem teljes kapacitását. Mint ismert, a Pick idén az év elején indította be újra a vágóhidat, amelyet az előző tulajdonos, az Arago Holding zárt be még 2004-ben. (A húsipari óriás fénykorában 400-450 ezer sertést vágtak le évente, ennek a mennyiségnek felét tehát már sikerült május végéig feldolgozni.)

Díjeső

A Pick több díjat is besepert a közelmúltban. A Reader’s Digest Megbízható Márkák díjátadó ünnepségén az olvasók véleménye alapján a Pick márka idén harmadik alkalommal nyerte el A Bizalmat Leginkább Élvező húskészítmények/felvágottak kitüntetést. A Pick márkát a 2006-ban Magyarországon első ízben elindított CoolBrands Program keretében megalakult magyar szakértői bizottság beválasztotta a hazai „cool” márkák közé. A cool márka jeletéstartalma: divatos, innovatív, egyedülálló, trendi, friss és izgalmas. A Pick Mangalica kolbásza a SIAL d’OR pályázat nyolc termékkategóriájának egyikének hazai győzteseként képviseli majd hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.

A cég árbevétele 18 milliárd 730 millió forint, 7,9 milliárddal több, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Belföldről 15,5, exportból 3,3 milliárd forintos árbevétele származott a Dél-Alföld legnagyobb húsfeldolgozójának. Szárazáruból 550 tonnával többet sikerült eladni, mint 2005-ben, ami már a régi szép időkre emlékezteti a vezetést és a dolgozókat egyaránt.

Kovács László szerint a Pick Szeged Zrt.-nek jó pozíciókat sikerült kiharcolnia: az év első öt hónapjában az üzemi eredmény pozitív, a veszteség megszűnt. Tavaly ilyenkor még 1,4 milliárd forintos mínuszt könyvelhetett el Szeged patinás részvénytársasága. Stabilizálódott a létszám is: jelenleg közel 1500-an dolgoznak a Picknél, és további létszámbővítést terveznek valamennyi területen. Kovács László hozzátette: nem érzékeli, hogy Szegeden munkanélküliség lenne, mivel nem tudják abban az ütemben növelni a létszámot, ahogy szeretnék.