Szeged és környéke

2014.05.10. 23:01

Vágjuk ki a nyárfákat pár heti szöszölés miatt?

A nyárfaszösz nem allergén, a nyárfa hasznos városi fa, pár hétig mégsem szeretjük. És van, aki évtizedek óta küzd ellene.

Munkatársunktól

Május van, száll a nyárfa termése, egyes helyeken valóságos fehér vatta borítja a talajt. Ilyenkor mindig vita indul a nyárfákról. Van, aki szerint ki kell vágni, és más fával pótolni, mások pedig azt mondják, a nagy lombú igénytelen fa kifejezetten hasznos, mert árnyat ad, és sok port felfog.

Egy hozzánk levelet eljuttató olvasó a szegedi Piroska téri nagy nyárfákat szeretné eltávolíttatni. "Több évtizedes problémánk ez, a lakók mentek fűhöz-fához, látszatja csak annyi, hogy az 'úri' negyedekben, és a belvárosban kivágták őket, a 'prolik' meg fulladjanak bele" - írja a panaszos.

Nyárfaterméseket visz a szél a szegedi Piroska tér környékén. Olvasói fotó.

Nyárfaterméseket visz a szél a szegedi Piroska tér környékén. Olvasói fotó.
Szerinte a nyárfa "a Kádár rendszer hozzánemértő, gyors sikerre törő programjainak a mellékterméke, ez nő a leggyorsabban, és lehettett vele hivalkodni". Azt írja, a környék minden évben fuldoklik, és "van ám itt játszótér is, gyerekekkel". A panaszos szerint a fákon látszik a korhadás, és bármikor az ott játszó gyerekek, sétáló nyugdíjasokra zuhanhat egy faág; két éve is pontosan ez történt. "Olyat nem hallottak, hogy újratelepítés, mikor elöregszik a fa? És nem pont épp ezzel a fafajtával. Ennyi." - így az olvasó.

Nyárfa a Piroska téren. Olvasói fotó.

Nyárfák a Piroska téren. Olvasói fotó.

Egy másik, a Piroska tér környékén megkérdezett lakó szerint tévedés lenne néhány hetes szöszölés miatt kivágni a tér nagy fáit. "A szöszölés természetes jelenség, én sem szeretem, de ha nem okoz allergiát, akkor inkább elviselem, mint a nyári hőséget és a városi port! A nagy fák árnyéka is megér ennyit."

Benzinkút mellett gyújtották meg a nyárfaszöszt

Szombaton az Etelka soron tűzoltókocsit kellett riasztani, mert valaki begyújtotta a nyárfavattát, amitől meggyulladt a közelben felhalmozott nyesedék is - a benzinkút mellett. Ugyancsak égett a nyárfavatta szombaton este a Piroska téren, ahol egy kutyát sétáltató pár gyújtotta be a szöszt. Rövid idő után a terjedő tüzet eloltották.

[namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója szerint, ha az időszakos lakossági panaszok miatt valóban kivágnának nyárfákat, akkor az ellen jóval többen tiltakoznának.

- Néhány hétig kellemetlen, mert takarítani kell a nyárfatermést, és hordja a szél, de a nyárfák jótékony hatása az év folyamán mindezért kárpótol. Érdemes türelemmel lenni, hiszen a nyárfák a városi környezet hasznos fái. Gyorsan nőnek, nagy lombot hoznak, és ezzel a városban problémát okozó porszennyezést nagy mértékben felfogják. 

- Természetesen ellenőriztük a Piroska téri nyárfákat: statikailag megfelelő, életerős fák, amelyek nem veszélyesek - mondta Makrai László.

A környezetgazdálkodási szakember szerint a közhiedelemmel ellentétben a nyárfa termése nem allergén, a termés vattája tiszta cellulózból van. A szálló por viszont, amitől megóv, kifejezetten allergiát okoz a rá tapadó pollenek miatt. A nyárfák emellett hozzájárulnak a párás mikroklíma kialakulásához is, ami a száraz városi levegőben szintén fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!