Variációk szenvedélyre

Érdekes ötlet a Szegedi Kortárs Balett legújabb vállalkozása, a Carmen-variációk: a népszerű opera átiratára Uri Ivgi és Juronics Tamás készített nagy sikert arató ikerkoreográfiát.
Barta Dóra (Carmen) és Finta Gábor (Torreádor) jelenete az első részből, Uri Ivgi koreográfiájából. Fotó: Schmidt Andrea

A szép cigánylány sztorija olyan archetipikus történet, amely nem hagyja nyugodni a modern alkotók fantáziáját, különböző műfajokban rendre újabb feldolgozások születnek. A Bizet-muzsikából Rodion Schedrin olyan átiratot komponált, amely eszenciaként tartalmazza az opera legfontosabb gesztusait, jeleneteit, áriáit.

A sodró erejű muzsikára építve az izraeli Uri Ivgi koncentrációs tábor pékségébe helyezte a történetet. Carmen és a számmal jelölt többi rab az embertelen közegben gépiesen kenyeret dagaszt, Don José és társai pedig a láger kíméletlen őrei. Molnár Zsuzsa találó díszlete a sajátos őrtoronyszékekkel és a monotóniát szakadatlan forgásukkal erősítő ventillátorokkal taszító, hideg világot teremt. Ennek erős kontrasztjává válik Barta Dóra alakításában az elpusztíthatatlan szabadságvágyat és a szinte állatias ösztönvilágot, kiolthatatlan érzéki szenvedélyt képviselő Carmen. Az együttes vezető művésze ízig-vérig táncszínházi alkotó, aki a tökéletes biztonsággal megformált artisztikus mozdulatokon, gesztusokon túl képes az összetett karaktert is a maga bonyolultságában kiforrottan, árnyaltan életre kelteni. Már-már sokkolóan nyers erotikus kettőst táncolt a Torreádort férfias őserővel meggyőzően alakító Finta Gáborral. Fodor Zoltánnak Don José tépelődését, önmagával folytatott küzdelmét is sikerült plasztikusan megmutatnia.

Juronics Tamás ikerdarabja a felső tízezerhez tartozó gondtalan fiatalok buliján játszódik. A címszerepben a fiatal Palman Kitti perfekt tánctudásával, stílusérzékével nyert csatát – színészi játékát kell még kifejezőbbé tennie. Torreróként mint valami macsó szexisten lépett színpadra Finta Gábor, aki kirobbanó dinamizmusával, akrobatikus képességeivel aratott sikert. Fülledt erotikájú kettősük rögtön felforrósította a levegőt. Juronics hatalmas akváriumot is felállított: a vizes effektek látványosak voltak, ráadásul Don José – akit Tarnavölgyi Zoltán kifejezetten pipogya fráternek mutatott – rendhagyó módon ebbe fojthatta Carment.