Szeged és környéke

2009.05.14. 22:24

Vásárhely liberálisabb Szegednél

Szeged - Fideszes és szocialista képviselők együttes ellenállása miatt csak részben tudta szigorítani a közgyűlési munka rendjét a megyei önkormányzat elnöke. Ezután a vitában 5 perc helyett csak 3 percig beszélhetnek a képviselők. A megyében ahány város, annyi szokás, de ebből a szempontból Hódmezővásárhely közgyűlése liberálisabban működik, mint Szegedé.

Bakos András

Azt is szerette volna elérni a megyei közgyűlés elnöke, [namelink name="Magyar Anna"], hogy a képviselők módosító javaslataikat az ülés előtt 3 nappal, írásban adják be – szóban, az ülésen már ne. A szervezeti és működési szabályzatot az április 30-i ülésen 9 pontban módosították, de az előbb említett változtatást csak 6 igen voks támogatta, 15 nem és 10 tartózkodó szavazat ellenében. A vitában a makói Marosvári Attila érvelt a leghatározottabban a változás ellen, mondván: ha az ülés előtt három nappal kell módosító javaslatot készíteni, mi értelme a vitának? Az 1971 óta megyei közgyűlési tagként dolgozó Molnár József a képviselői munka korlátozásáról beszélt, és szóba hozta: a tanácsrendszer idején először nem korlátozták a hozzászólás idejét, majd 5 perc lett, de nem tartatták be. – 3 perc kevés arra, hogy az ember ki tudja fejteni a véleményét például egy több milliárd forintos költségvetésről – véli a megyei közgyűlés doyenje.

A történet azért érdekes, mert ha megvizsgáljuk, hogy a megyében másutt hogyan próbálják mederben tartani a tanácskozást, kiderül, olyan, mintha a fideszes vezetésű megye a baloldali irányítású Szeged közgyűlésének munkarendjét másolta volna le. A megyeszékhelyen ugyanis tényleg 3 nappal az ülés előtt kell leírni és beadni a módosító javaslatot.

A szegedi városházi üléseken a tárgyalt témáról a képviselőcsoportok véleményét 6-6 percben fejtheti ki egy-egy megbízott, majd a vitában 3 perces hozzászólásokra van mód. Ezt a metódust át is vette most a megye, ahol eddig 5 percben lehetett hozzászólni a disputához.

Ami a településeket illeti, mindenütt máshogyan szabályozzák a vitát. Csongrádon az előterjesztő 10 percben, a bizottságok vezetői 5 percben beszélhetnek az adott témáról, ahogy később a vita résztvevői is. Szentesen az első felszólalás időtartamát nem szabályozzák – de 5 perc szokott lenni –, a második hozzászólásra 5, a harmadikra 2 perc jut. Szentesen szabad szóban is módosító indítványt tenni, vita közben, Csongrádon ezt nem szabályozzák. Makón 5 perc a hozzászólás időtartama, és lehet vita közben módosítani az előterjesztésen, de másban változtattak az SZMSZ-en, ami ellen tiltakozott is az ellenzék.

Hódmezővásárhely közgyűlése kevesebb kötöttséggel működik, mint Szegedé: itt az SZMSZ szerint a módosító javaslatot az ülés kezdete előtt, írásban kell beadni, ám van mód a szóbeli előadásra is. A bizottsági véleményt 2 percben ismertetik, a vitában viszont 5 perc az időkorlát – hivatalosan. Ezt ugyanis nem szokták mérni, így a képviselők olykor betartják, máskor meg nem, és ebből még sohasem volt probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!