Szeged és környéke

2017.08.29. 18:50

Vasárnap valaki átadja a felújított zsinagógát, októbertől telepítik a biblikus kertet is

Kormányzati vendég, de még nem tudni, ki adja át a felújított külsejű szegedi zsinagógát vasárnap este. Ez lesz egyben az egyhónapos XIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál nyitánya.

Dombai Tünde

Elkészült a zsinagóga 950 millió forint értékű külső rekonstrukciója. Ennek a történelmi jelentőségű nagy felújításnak az átadása összekapcsolódik az idei XIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitójával – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke. Lednitzky András ismertette, vasárnap délután fél 5-kor Sonkodi Rita szegedi festőművész Kupolák című kiállítását nyitják meg, majd 6-kor kezdődik a hivatalos átadó ünnepség.


A ceremónián a kormány is képviselteti magát, de még nem közölték, ki érkezik. Köszöntőt mond az ünnepségen Heizler András, a Mazsihisz elnöke, visszajelezte részvételét az izraeli nagykövet és az amerikai ügyvivő, valamint ott lesz Botka László polgármester.

 

Vasárnap valaki átadja a felújított zsinagógát - GALÉRIA. Fotó: Vadasi Roland


A köszöntők után fellép Illényi Katica, Illényi Csaba és Sárik Péter együttese. A könnyű-, komoly- és zsidó zenét többek között olyan nevek képviselik még az egyhónapos programsorozatban, mint Koncz Zsuzsa, Kern András, a Trio Artus, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Csanádi László orgonaművész. A kísérőrendezvények között szerepelnek további kiállítások és tudományos konferenciák. A fesztivált november 11-én hagyományos izraeli vacsoraest zárja. Bővebb információ a www.szzsh.hu honlapon elérhető.

A hitközség elnökétől azt is megtudhattuk, hogy a biblikus kert kialakítása is előrehaladott állapotban van, de a növények kiültetésével megvárják a legkedvezőbb október-novemberi időszakot. Az eredeti tervek alapján előreláthatólag 24-28 féle növényt telepítenek, melyek között tiszafa is lesz, és szakavatott kertész gondozza majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!