Szeged és környéke

2016.09.14. 23:15

Vasárnapig várja a minőségi borok rajongóit a Bortérré alakult Dóm tér

Még a gyerekek sem unatkoznak a szerdán megnyílt szegedi Bortéren, ahol az idősebbek jobbnál jobb minőségi borok mellett egyéb kulináris és kulturális élvezetekbe is belekóstolhatnak.

T. R.

– Itt fotózzál le, anya! – mondta anyukájának a pónifogat elé beálló hatévesforma kislány szerda délután a Széchenyi téren. A zenekart szállító fogat része volt a Bortérre induló szüreti felvonulók színes menetének, amelyben a borrendek, fogatok, zenészek és néptáncosok együtt vonultak végig a Kárász utcán és Dugonics téren át a Dóm térre, miközben időnként megálltak egy kis táncra. Ezzel a tarka forgataggal nyílt meg a hatodik alkalommal megrendezett Bortér a Dóm téren, ahol egyéb gasztronómiai és kulturális csemegék mellett 111 pincészet boraiba lehet belekóstolni vasárnapig.

Vasárnapig várja a minőségi borok rajongóit a Bortérré alakult Dóm tér. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A Délmagyarország színpada előtt már délután 6-kor táncra csábított egy férfit a tamburaszó, aki magányosan, de láthatóan jó hangulatban ropta. A téren bőven akadt még szabad pad, ülőhely, a Bortér csak este kezdett benépesülni. A legkisebbek sem maradtak ki a jóból: a klasszikus kakasos nyalóka és kézműves játékok mellett kellő fantáziával akár gumiabroncsokból készült versenyautókban is száguldhattak az egyik szegedi gyár standjánál.


Velük szemben határvadászokat toborzott a rendőrség, ahogy mostanában minden nagyobb rendezvényen. A Készenléti Rendőrség képviselője a helyszínen elmondta, az intenzív kampány egészen addig tart, amíg össze nem gyűlik a szükséges háromezer fő, de nagyon sokan érdeklődnek a lehetőség iránt.

Vasárnapig várja a minőségi borok rajongóit a Bortérré alakult Dóm tér. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


– Ilyenkor szabadabbak vagyunk, mert nincs vizsgaidőszak, jobb az idő a borozáshoz és több az ülőhely is, mint a májusi borfesztiválon – hasonlította össze a két boros rendezvényt egy egyetemista lányokból álló társaság, akik fehérborokat kóstolgattak. Csak a lépcsőkre kell figyelni, néhány pohár után – jegyezte meg viccelődve egyikük. Impozánsabb is ez a környezet – ezt már Petrovszki László tette hozzá, miközben épp egy pizzaszeletet hozott barátnőjének.

Vasárnapig várja a minőségi borok rajongóit a Bortérré alakult Dóm tér. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA



– Vannak olyan kiállítók, akik májusban nincsenek itt, szóval kicsit exkluzívabb, mint a borfesztivál – fejtegette Lép Roland. Barátnője, Dékány Dorina és barátjuk, Tóth Gábor szerint meghittebb a Bortér. – A dóm azért más háttér a borozáshoz – jelentette ki egyikük, miközben a szájához emelte a poharát.

Girosztól a szenes sajtig


A sokféle kézműves termék közül izgalmas házi sajtokat, és vadhúsból készült kolbászokat is megkóstolhatnak a borozók. Egy girosz 900 forint, a sült kolbász kilója 5800, a szenes tehénsajté 5000 forint. A borok ára decinként 250 és 1500 forint között alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!