Szeged és környéke

2009.05.20. 23:39

Vascsővel is támadtak már sofőrre az utasok

Szeged - Sértegetik a buszsofőröket, rugdossák a villamosokat a szegedi utasok – ezek mindennapos atrocitások. Igazi támadás évente egyszer vagy kétszer történik Szegeden. A járművezetők szerint nem szabad foglalkozniuk a sértegetésekkel.

Munkatársunktól

A hétvégi budapesti esethez hasonló erőszak szerencsére ritkán, verbális támadás azonban naponta éri a szegedi tömegközlekedési eszközök vezetőit. Tettlegességre évente egyszer-kétszer kerül sor. Védekezni nemigen tudnak: önvédelmi eszköz híján a bezárt vezetői fülkében bízhatnak – a nyári nagy melegben azonban gyakran nyitva hagyják az ajtaját.

– Legutóbb egy ittas autósnak nem tetszett, hogy a buszvezető
a védett sávból állt ki a megállóba a Lófaránál. Az autóvezető a Honvéd térig követte a buszt, és meg akarta verni a sofőrt. A kiérkező rendőrök bevitték a részeg autóst – mesélt a február végén történt attakról Draskóczy István. A Tisza Volán helyi közlekedésért felelős divízióigazgatója úgy emlékszik, a legdurvább atrocitás 7-8 éve történt: egy buszra felszállt két férfi, és vascsővel ütni kezdte a sofőrt, akinek eltört a karja. Azóta sem tudni, kik voltak, miért támadták meg a buszvezetőt – a rendőrség nem találta meg őket.

Absolon Róbertet 30 év alatt még nem támadták meg – a sértegetésekkel nem foglalkozik. Fotó: Segesvári Csaba

Absolon Róbertet 30 év alatt még nem támadták meg – a sértegetésekkel nem foglalkozik.
Fotó: Segesvári Csaba

– A járművezetők magaviselete miatt nem történhet atrocitás. Mielőtt alkalmazunk valakit, pszichológiai vizsgálat alá vetjük, és évente tartunk továbbképzéseket, konfliktuskezelő tréningeket számukra – mondta Draskóczy István. Elárulta: a sofőrök jelzik egymásnak, ha azt tapasztalják, hogy az autósok vagy az utasok ingerlékenyebbek. Általában a frontok idején lesznek türelmetlenebbek a közlekedés résztvevői. Az éjszakai járatokon nagyobb esély van az atrocitásra, de valójában nincs napszakhoz kötve: bármikor, bárki beleköthet a vezetőbe.

Büntetendő

A tömegközlekedési eszközt vezetők elleni támadás minősített eset: közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősül, ami hároméves szabadságvesztéssel is büntethető. Ha csoportosan vagy felfegyverkezve követik el az erőszakot, az akár 5 éves szabadságvesztéssel is büntethető.

– Megdöbbentő számomra, amikor 14–16 éves kamaszok minősíthetetlen stílusban szidják a 40–50 éves női villamos- vagy trolivezetőket – árulta el [namelink name="Dózsa Gábor"], az SZKT ügyvezető igazgatója. Emlékezetes esetként elmesélte, hogy több évvel ezelőtt egy csapat fiatal támadta meg az egyik trolit. A jármű elé álltak, hogy megállítsák, majd a trolit vezető nőt is megtámadták. A sofőr lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt nagyobb baj: poroltóval védte meg magát.

– Rendszeresen előfordul, hogy a fiatalok csak úgy belerúgnak a járműbe, vagy megütik, amikor elmennek mellette. Ezeket már nem is teszik szóvá a vezetők, csak az új villamosokat, trolikat sajnálják a rongálódás miatt, hiszen nekik az a munkaeszközük – mondta Dózsa Gábor.

Mindkét igazgató úgy véli: igazi veszélyben nem is a tömegközlekedési eszközök vezetői, hanem az ellenőrök vannak. A kalauzokat és a parkolóőröket ellenségnek tekintik az utasok, pedig ők is csak a munkájukat végzik.

Türelem és rutin

A 30 év alatt csak szóban érte atrocitás Absolon Róbert trolivezetőt. Ha valaki káromkodik vagy sértegeti, úgy tesz, mintha meg sem hallaná. 5 másodperc múlva pedig már nem is emlékszik arra, mi történt. – A konfliktuskezelő tréningeken is hasonlókat szoktak javasolni, valamint én is ezt szoktam mondani a tanulóimnak – magyarázta. Szerinte fontosabb, hogy kímélje az idegeit, mert nem éri meg, hogy az utasok miatt tönkremenjen az egészsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!