Szeged és környéke

2009.05.22. 22:32

Védekezés a szúnyogok ellen

Szeged - Mivel a légi szúnyogirtás sajnos nem végez minden repülő vérszívóval, ha nyugodt éjszakát akarunk magunknak, nem árt felkészülnünk az otthoni nyári önvédelemre. Szúnyoghálóktól a riasztókig széles kínálatból válogathatunk.

Munkatársunktól

Aki tartós megoldásra törekszik nyáron a szúnyogok ellen, az ablakra, ajtóra szerelt szúnyoghálót használ. Szegeden – eltérő árakon – bőséges választékot kínálnak a szúnyogháló-készítéssel is foglalkozó cégek. A háló többnyire üvegszálas, impregnált, tűzálló műanyagból készül, ami rendkívül tartós – hallottuk a szakemberektől. Az árbeli különbség leginkább a keret anyagától – ami lehet fa, műanyag és alumínium –, illetve attól függ, hogy rögzített vagy mobil szúnyoghálót szeretnénk.

Legdrágábban az erkélyajtóra kapunk védőeszközt. Egy panelban például egy 2 négyzetméteres szúnyoghálós erkélyajtó 17–22 ezer forintba kerül beszereléssel együtt. Legolcsóbban az ablakra szerelhető, fix, fakeretes szúnyoghálóhoz juthatunk – négyzetméterenként 2200–2400 forintért. Ezt azonban maguk a szakemberek sem ajánlják, mert a fa hamar megvetemedik, javítani kell. Ráadásul nincs is rá garancia, míg a többire 1 évet adnak – tudtuk meg Tóth Istvántól, a Tát Kft. vezetőjétől. A sokkal megbízhatóbb fémkeretes fix eszközök négyzetméterenként 3000 forint körüli árúak. A felső kategóriába tartozó, redőnnyel kombinált szúnyoghálók négyzetméterára nagyjából 10 ezer forint. Számításaink szerint egy másfél szobás panelban – ahol egy erkélyajtóra és két kisablakra szereltetünk hálót – a védekezés 20–28 ezer forintból kijön. A munkákat a megrendeléstől számított 2–10 nap alatt teljesítik a szegedi cégek.

A szúnyogháló drága, de 3 év alatt visszahozza az árát. Fotó: Miskolczi Róbert

A szúnyogháló drága, de 3 év alatt visszahozza az árát.
Fotó: Miskolczi Róbert

Szúnyogháló helyett – rövid távon – olcsóbb, ha különböző szúnyogriasztó szereket használunk. Ezek többsége valamilyen vegyi anyagot párologtat, de olyan is van, ami ultrahanggal tartja távol a rovarokat. Ez utóbbiak ára 3100 és 5000 forint között alakul – de ahol érdeklődtünk, éppen nem volt belőle.

A folyadékot vagy vegyi anyaggal átitatott lapokat párologtató készülékek ára 1100–1200 forint, többnyire „hozzávalót" is adnak mellé. A 30 szúnyogmentes éjszakát ígérő lapkacsomag ára 650–720 forint, a folyadéké 600. Az egyik általunk talált termékre azt írták, 20, a másikra azt, hogy 40 négyzetméternyi területről űzi el a vérszívókat. Többségükön azonban – apró betűvel – feltüntették azt is: gyerekektől távol kell tartani, és allergiát is okozhat. Ha ezt a kockázatot vállaljuk, 2 riasztóval és májustól szeptemberig tartó szúnyogveszéllyel számolva évi 9–10 ezer forintba kerül egy másfél szobás panel védelme. Azaz a szúnyogháló legfeljebb 3 év alatt visszahozza az árát.

Elriasztó növények

Szúnyogok ellen vegyi anyagok és szúnyogháló nélkül is lehet védekezni – de ennek hatékonysága kérdéses. A cserépben nevelt szűzbariska, más néven barátbors állítólag illóolajaival távol tartja a vérszívókat, és ugyanilyen hatást tulajdonítanak a citrom húsába dugott szegfűszegnek is. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói pedig olyan paradicsomot fejlesztettek ki, ami láthatatlan védőpajzsként távol tartja a szúnyogokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!