Szeged és környéke

2014.02.17. 20:45

Védelemcsere a megvert sakkvezető tárgyalásán

Szeged - Elhalasztotta a Szegdi Törvényszék azoknak a rendőröknek a büntetőperét, akiket az ügyészség azzal vádol, hogy 2012 júniusában – ahogy megírtuk – egy hajnali üldözés után bántalmazták Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt Újszegeden a Forrás hotel közelében.

Munkatársunktól

A rendőrök a sakkvezetőt illegális határsértőnek nézték, aki az ország 18 éves nagymesterét, Szalim Abdulrahmant kísérte el Magyarországra, hogy Lékó Péterrel nemzetközi nagymesterrel készülhessen a junior sakk-világbajnokságra. 

A rendőrök ügyében az első tárgyalási napot keddre tűzték ki, amelyen a vádlottak és védőik is megjelentek. Az halasztás oka: az első rendű vádlott a tárgyalás előtti napon új ügyvédet hatalmazott meg védelme ellátásával. – Védencem korábbi védője lemondott kamarai tagságáról, ezért tavaly december 31-én törölték az ügyvédi névjegyzékből. Hétfőn kaptam meg a  felhatalmazást, egy nap kevés volt a felkészülésre. nem akartunk időt húzni, védencemnek sem volt tudomása arról, hogy korábbi védőjét törölték az ügyvédi nyilvántartásból – adta át a bírónak ügyvédi felhatalmazását az elsőrendű vádlott új ügyvédje.

A bíróság nem tehetett mást, a felkészülési idő rövidsége miatt a tárgyalást március 11-ére halasztotta el, amelyen a vádlottakat fogják majd meghallgatni. Az ügyben ezen kívül  még két tárgyalási napot tartanak június végén: ezekre a napokra idézték be a megvert egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt és nagymestert.

Korában írtuk:

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt áll bíróság elé ma délelőtt két rendőr Szegeden. Az ügyészség P. L. törzsőrmestert és V. I. őrmestert azzal vádolja, hogy 2012 június elején – ahogy megírtuk – egy hajnali üldözés után bántalmazták Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt. A férfi az ország 18 éves nagymesterét, Szalim Abdulrahmant kísérte el Magyarországra, hogy [namelink name="Lékó Péter"] nemzetközi nagymesterrel készülhessen a junior sakk-világbajnokságra.

A vádirat szerint a két rendőr és harmadik társuk, K. Zs. az említett napon civil ruhában, szolgálati autóval járőröztek Szegeden határsértők után kutatva. Hajnalban a Belvárosi hídon vették észre a sétáló sakkvezetőt és a fiatal nagymestert. A két férfi a rendőri intézkedésnek nem vetette alá magát, hanem mindketten futásnak eredtek a Forrás Hotel felé. V. I. és K. Zs. futva, míg P. L. a szolgálati autóval vette üldözőbe al-Marzúkit. Ezt látta az egyik újszegedi droszton várakozó B. Z., aki taxijával követni kezdte a sakkvezetőt. A szolgálati autót vezető vádlott az úttestről letérve a futva menekülő arab férfi elé vágott. A menekülőnek sikerült az ütközést elkerülni, tovább futott az utcán, mire a taxis ugyancsak egy hirtelen kanyarral elé vágott, és elütötte. Szaúd Mohamed al-Marzúki a taxira ráborult, majd tovább futott a hotel főbejárata felé. A rendőrautóból kiszálló P. L. ekkor utolérte, a földre rántotta, majd az időközben odaérkező V. I.-vel együtt ököllel többször arcon, fejen és testen rúgta. A sakkmestert súlyos sérülésekkel szállították a klinikára.

Az ügyről al-Marzúki csak hazája lapjának, az Abu Dabiban működő The Nationalnek nyilatkozott. Kórházi ágyán tett nyilatkozatában másképpen emlékezett a történtekre, állítása szerint nem vonták ki magukat a rendőri ellenőrzés alól. „Másfél kilométerre lehettünk a szállodától, amikor egy kis autó gurult mellénk, amiből magyarul üvöltözni kezdtek velünk. Nem értettük, hogy mit mondanak. Kértük, hogy beszéljenek angolul, erre kiszálltak a kocsiból, és felénk indultak. Amikor a hotelhez értünk, elgázoltak az autóval, aztán kiugrottak, és rám támadtak. Mondtam, hogy vigyék a pénzem, és próbáltam jelezni, hogy nem kapok levegőt, de addig ütöttek, amíg már tényleg leállt a légzésem. Meglepődtem, amikor azt mondták, hogy határrendészek. Mondtam nekik, hogy a hotelben lakom, és legálisan vagyok az országban. Azt is megkérdeztem, hogy miért nem beszélnek velem angolul – mesélte. A határrendészek végül elmentek, al-Marzúki ezután elájult. Abdulrahman időközben értesítette Lékó Péter sakknagymestert, al-Marzúki állítása szerint a magyar sakknagymester vitte őket a kórházba – Lékó Péter az esetről nem akart nyilatkozni.

A nyomozás során kiderült, hogy a harmadik rendőr a bántalmazásban nem vett részt, őt a tárgyaláson csak tanúként hallgatják majd ki. A Szegedi Nyomozó Ügyészség a társtettességben elkövetett súlyos testi sértés miatti nyomozást már korábban megszüntette, mert nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy a sakkvezető sérüléseit a bántalmazáskor szenvedte el. A taxist az ügyészség közúti veszélyeztetéssel vádolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!