Szeged és környéke

2015.12.27. 21:17

Vége a graffitiknek? Hét kamera figyeli a partfalat

Hét kamera őrzi a Belvedere és a patológiai intézet közötti belvárosi partfalat, hogy megóvják a falfirkáktól. A rendszert hamarosan üzembe helyezik.

Fekete Klára

– Felszereltük azokat a térfigyelő kamerákat, amelyektől azt várjuk, hogy abbamarad a májusban átadott új belvárosi partfal rongálása – mondta Kozák Péter, az üzemeltető Ativizig igazgatója. – A rendszerszerű üzembe állításon azonban még dolgoznak az informatikusok. Az anyagi és műszaki lehetőségek egy 7 biztonsági kamerából álló rendszer kiépítését tették lehetővé, amely a Belvedere-palota és az egyetem patológiai intézetének épülete közötti szakaszt figyeli. Még a Novotel tetejére is telepítettünk kamerát.


Munkában a kamerák

Megtudtuk: a felvételeket wifin továbbítják az Ativizig székházában elhelyezett szerverszámítógépre. A Belvárosi hídon, az újszegedi pillér feletti kandelábereken két olyan kamera „dolgozik", amelyek a többi képrögzítő berendezés kontrollkamerájaként is üzemelnek majd. A rendszert a későbbiekben bővíteni lehet.


Az okok

Miért kellett térfigyelő kamerákat felszerelni? A fél évvel ezelőtt átadott szegedi partfalon már a nyáron megjelentek az első falfirkák, a legtöbb rajzot az Aranycsapat szobránál látni. Ezt lapunkban megírtuk, lefényképeztük, majd kiderítettük: a járda felőli kavicsos, érdes felületre felvitt antigraffiti bevonatú homlokzatfestékről nem lehet lemosni a rajzokat, mivel az nem bírja a legalább 70 fokos vizet. Csak a sima felszínekkel boldogulnak (Hatástalannak bizonyult a falfirka elleni bevonat, 2015. november 5.).

 

Ez a kamera a Belvárosi hídon található, és a Novotel felé néz. Fotó: Schmidt Andrea

Ez a kamera a Belvárosi hídon található, és a Novotel felé néz. Fotó: Schmidt Andrea


Festékügy 

Csanádi Zoltán projektmenedzser, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a kivitelező nem a terv szerinti festékbevonatot vitte fel, hanem egy, a tervező által jóváhagyott másik típust. Ezt Ladányi Tibor, a Swietelsky Magyarország Kft. projektvezetője, a beruházás kivitelezője elismerte, de hozzátette: azt az anyagot, ami a tervekben szerepelt, nem lehetett kapni. Ezért olyan festéket használtak, aminek a paraméterei még az előírt anyagnál is jobbak voltak. Amikor megtudták, hogy gondok vannak, szeptember elején, egy kevéssé frekventált helyen próbaképpen a tervekben szereplő anyagot és az általuk használtat is felvitték a felületre. Mindkettőre ráfirkáltak, majd mindkettőt lemosták. Kiderült, hogy a két festék egyenértékű, vagyis mindkettő lejön. Úgy tudjuk, festékügyben még nem jutottak dűlőre a felek. 


Védi a várost

A szegedi partfal a Környezet és Energia Operatív Program keretében újult meg. Az építkezés 2013 végén kezdődött el, 2,2 milliárd forintba került, amelyből 1,5 milliárd vissza nem térítendő uniós támogatás volt. 2,1 kilométeres szakaszon, a Bertalan hídtól a klinikákig terjedő részen készült el az árvízi védmű. 24 óra alatt összeszerelhető mobilgát-rendszert lehet rászerelni, ami árvízkor a Tisza 11 méteres vízszintjéig védi meg biztonsággal a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!