Vége a Kossuth nyomdának

Hiába ígérte a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. vezetése, hogy megpróbál megoldást találni a gazdálkodási gondokra, nem így történt. Tegnap a dolgozóknak is bejelentették, a telephely bezár, mindenkinek megszűnik a munkaviszonya.
Amikor még bérükért sztrájkoltak a nyomdászok. Tegnap Névery Tibor (fehérben) bejelentette: bezárják az üzemet Fotó: Frank Yvette

Hónapok óta éltek teljes bizonytalanságban a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. dolgozói, nem tudták, mi lesz munkahelyükkel, kapnak-e fizetést az elvégzett munkáért. Az idei esztendő már úgy indult, hogy mindig csak részletekben utalták a nyomdászok folyószámlájára a járandóságot, majd májustól már teljes havi bérrel maradtak adósak.

Július 14-én sztrájkba léptek a dolgozók, addigra a cégvezetés a májusi és júniusi munkabérükkel, étkezési jegyeikkel, s a családi pótlék összegével tartozott nekik. A munkabeszüntetést azonban mintegy tíz nap után kénytelen-kelletlen felfüggesztették, mivel a leállás és a tárgyalások nem vezettek eredményre. A sztrájk második napján a májusi munkabér egy részét, 17 ezer forintot utalt át a cégvezetés a dolgozók folyószámlájára, majd az áprilisi ebédjegyeket kapták meg – de azóta egy fillért sem.

Közel 130 ember került az ellehetetlenülés határára, egyik-másik családban a férj és a feleség is a nyomdában dolgozott. A nagy múltú szegedi céget a sztrájk idején tíz dolgozó hagyta ott, s csak augusztus 8-áig állt munkaviszonyban az a 35 ember, akiket csoportos létszámleépítés keretében küldtek el. Egy alkalommal, július 28-án végső elkeseredésükben Budapestre, az anyavállalat, a Kossuth Nyomda Rt. Jászberényi úti székháza elé vonultak tüntetni, de a vezérigazgató, a szegedi származású Székely Károly nem vett tudomást volt kollégái problémáiról.

Tegnap Névery Tibor ügyvezető igazgató összehívta a dolgozókat és közölte velük, hogy bezárják a telephelyet, szeptember 2-án a megmaradt több mint 90 ember megkapja az értesítést a felmondásról, október 2-án pedig a felmondó levelet kézbesítik. Az elmaradt munkabéreket és a végkielégítéseket kifizetik.

A nevük elhallgatásával nyilatkozó dolgozók azt mondták, számították rá, hogy a vég bekövetkezik. Hetek óta nincs munkájuk, a partnerek visszavonták megrendeléseiket. Csomagoltak. Úgy tudták, már elkelt az épület, annak árából kapják meg elmaradt járandóságukat és a végkielégítést.

Névery Tiborral tegnap még azt megelőzően beszéltem, hogy megérkezett volna Szegedre. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy bezárják a nyomdát és a telephelyet már el is adták, a következőket válaszolta: „A nyomda a közeljövőben biztosan nem zár be”. Kérte, délután keressem újra. Az ügyvezető igazgató ezt követően azonban már nem vette fel a telefonját.