Szeged és környéke

2019.09.10. 09:30

Vége az aláírásgyűjtésnek, élesbe fordul a kampány - Csongrád megyében 336 ezren szavazhatnak

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. A választáson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Munkatársunktól

Öt jelölőszervezett adott le annyi megyei ajánlóívet, amennyivel már állíthatnak listát, tehát van esélyük bejutni a következő Csongrád Megyei Közgyűlésbe. A Fidesz–KDNP és az MSZP listáját már nyilvántartásba is vették, a DK és a Jobbik hétfőn nem sokkal dél után még várt erre, de már bejelentettként szerepeltek a valasztas.hu oldalon. A Mi Hazánk Mozgalom pedig hétfőn délután adta le az aláírásokat. A megyei közgyűlési választáson a megyében lakó választópolgárok szavaznak, kivéve a megyei jogú városban élőket. A megyei közgyűlési választáson a megye egy nagy választókerület, ahol a választópolgárok listán szavaznak a jelöltekre. A Csongrád megyei választókerületben a listaállításhoz a választópolgárok fél százalékának, azaz 833 embernek az ajánlását kellett összegyűjteni. Magyarországon valamivel több mint 8 millió 37 ezer választásra jogosult ember van, közülük 336 ezer 286-an Csongrád megyében voksolnak majd október 13-án.


Az önkormányzati választás egyfordulós. A választás sikerének nincs érvényességi és eredményességi feltétele. Így, ha egy településen csak egy ember megy el szavazni, akkor az a jelölt lesz a polgármester, akire ez az ember a szavazatát leadja, mivel már egy szavazat is elég a győzelemhez. Az önkormányzati választásokon a választópolgárok polgármestert, helyi képviselőket, megyei képviselőket, illetve a Budapesten élők főpolgármestert is választanak.


A Délmagyarország a hét megyei járásközpontot vizsgálta, szintén a valasztas.hu hétfői adatai alapján: Csongrádot, Szentest, Makót, Kisteleket és Mórahalmot, valamint Vásáhelyet és Szegedet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!