Hallgassa élőben!

Versenyben a hőszolgáltatók

A távhődíjakban akár 30 százalék eltérés is lehet az országban: a nagyvárosok közül Győrben kerül a legkevesebbe – aminek a saját erőmű a magyarázata – és Pécsett kell érte a legtöbbet fizetni. Szeged a középmezőnyhöz tartozik, Vásárhely pedig a legversenyképesebbnek tűnik a vizsgált városok közül.

A távhődíjakban akár 30 százalék eltérés is lehet az országban: a nagyvárosok közül Győrben kerül a legkevesebbe – aminek a saját erőmű a magyarázata – és Pécsett kell érte a legtöbbet fizetni. Szeged a középmezőnyhöz tartozik, Vásárhely pedig a termálvíz felhasználása miatt a legversenyképesebbnek tűnik a vizsgált városok közül.

Nem mindegy, hol lakunk, mivel az országban városonként eltérő összegeket kell fizetni a távfűtésért. Semmi sem véletlen azonban, a hőszolgáltató cégek árképzésének ugyanis nyomós oka van – derült ki azt követően, hogy tájékozódtunk, majd osztottunk és szoroztunk a különböző honlapokon közzétett számokkal. Átlagos lakásként egy 52 négyzetméteres panelt vettünk alapul, amely 135 légköbméteres, és amelynek éves fűtési energiája 36 GJ, valamint 48 köbméter meleg vizet „eszik meg” tizenkét hónap alatt.

Gázliberó

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. már 2006 szeptembere óta él a gázliberó lehetőségével, és a Dégáz helyett az Első Magyar Földgázkereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szerződött. Ez a cég mellesleg az egyetlen szabadpiaci gázkereskedő. A szabadpiaci ár azonban nem mindig olcsóbb, a gáztarifa ugyanis több tényezőtől függ. A hőszolgáltató eddig még jól járt a gázliberóval, ennek köszönhetően januártól Szegeden „csak” 54 százalékkal emelkedtek a távfűtés díjai. 

Básthy Gáborral, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával is megosztottuk számolási módszerünket, aki hozzátette: általában ilyen értékeket vesznek alapul, amikor összehasonlító táblázatok készülnek, de tudni kell, hogy az évi 48, havi 4 köbméter meleg víz fogyasztás Szegeden nem tartozik az átlaghoz. Itt magasnak számít ez az érték, míg Budapesten közepesnek. Kurunczi Mihály, a vásárhelyi HVSZ Zrt. távfűtő részegységvezetője pedig sietett leszögezni: náluk azért nem éri el még a 13 ezer forintot sem a havi távfűtési díj, mert termálvizet keringetnek a rendszerben, amit nem kell felmelegíteni.

A vizsgált települések közül nem csoda tehát, hogy Hódmezővásárhely számít a legolcsóbbnak. Utána Győr következik havi 14 ezer 900 forinttal, mivel a Kisalföld fővárosában a Győrhőnek saját erőműve van. Az áraknál az sem mellékes, hogy a Győrhő a szabad piacra kilépve a korábbi 76 forint helyett alig 68-69 forintért szerzi be a gáz egy köbméterét. Miskolc is olcsó város, Szeged pedig a középmezőnyben foglal helyet az átlagos lakás havi 18 ezer 200 forintos fűtésszámlájával. Mellesleg a szegedi hőszolgáltató is a szabad piacon vásárol földgázt.

Kifejezetten drágának számít viszont Debrecen, Budapest és a listánkat vezető Pécs – ez utóbbi nagyvárosban a távfűtésért havonta több mint 20 ezer forintot kell fizetni egy átlagos lakásban. A baranyai megyeszékhely vezetése is érzi, hogy tarthatatlanok az árak, ezért – az MTI értesülése szerint – tárgyalásokat kezdeményezett a távhőszolgáltatót energiával ellátó erőmű tulajdonosával. A távfűtés díjainak 20 százalékos csökkentését szeretné elérni az elkövetkező három évben. A hódmezővásárhelyiekhez képest a pécsiek évente közel 90 ezer forinttal többet költenek távfűtésre, a szegediekhez képest pedig mintegy 23 ezer forint esik ki a zsebükből.

A Balatonba fulladt egy fiatal testvérpár – szüleik a partról nézték végig a tragédiát
Hihetetlen tragédia történt Alsóbélatelepen, a strandon. Egyszerre vesztette életét vasárnap délután a Balatonban egy testvérpár. A 13 éves fiút nem tudták újraéleszteni, 17 éves testvérének este találták meg a holttestét.
Extrém dekoltázst villantott Palvin Barbi, mindenki megleshette a melleit
Fürdőruhás fotót posztolt a szépséges modell.
Több mint ezer hektárnyi erdő és szántőföld égett le Spanyolországban
Az erdőtüzekből származó hamut már Barcelona egyes részein is észlelték.
Közeledő tájfun miatt töröltek minden sanghaji repülőjáratot
Csöcsiang tartományban a legmagasabb szintű riasztás van érvényben.
A SpaceX hordozórakétáját választotta a NASA
A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben.
Izraeli légitársaságok először indítottak kereskedelmi járatokat Marokkóba
Az El Al tájékoztatása szerint hetente öt járatot terveznek.