Hallgassa élőben!

Versenyképes lesz a termál

Jelentősen csökkennek a termálvizet használó kertészetek terhei januártól. Negyven százalékkal kisebb lesz a környezetvédelmi bírság, ugyanakkor a rendelet új szabályokkal védi a természetet, és nem díjazza a pazarlást. A módosítás összefogás eredménye volt. A magyar mezőgazdaság egyik legeredményesebb ága továbbra is megőrizheti versenyképességét.
Ifjú Pillár József, Pillár Zoárd Nimród, Móricz Enikő, Móricz Klaudia – és az ehető virágok. A fiatalok is abból élnének, amiből a szülők Fotó: Blahó Gabriella

Jelentős eredményt hozott az egy éve indult előkészítő munka, amelyet a Gombos András által vezetett bizottság végzett. A kormány a napokban elfogadta a termálvíz gazdasági célú felhasználását szabályozó rendelet módosítását, és január elsejétől hatályba is lép az új jogszabály. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára lapunk kérdésére elmondta, a döntésnek megfelelően az ezután készülő kutak esetében lesz kötelező megoldani a víz visszasajtolását. A 2004 előtt fúrottakra is új szabály vonatkozik. Továbbra sem szabad növelni a környezet hőterhelését: hűtőtavakra van szükség. Emellett azok a kutak, amelyek rendelkeznek megfelelően nagy befogadóval – mondjuk nem egy vékony érbe, hanem egy folyóba engedik bele a hűtött vizet, ahol az ásványianyag-tartalom még a megengedett határértékeken belül módosul –, kérhetik, hogy esetükben a vízzel együtt kibocsátott, nem tiltott ásványi anyagokra egyedi határértéket állapítson meg a hatóság. Ez esetben nem kell visszasajtolót építeni, viszont folyamatosan mérni kell a kibocsátott víz minőségét.

Ha tiltott anyagot – például a mi vidékünkön gyakran fenolt – tartalmaz a víz, vagy nincs megfelelő befogadó, akkor nem lehet szó egyedi határértékről. A fölhasználónak intézkedési tervet kell készítenie és el kell fogadtatnia a hatósággal, ez a dokumentum arról szól, hogy 2013-ig megoldja a víz visszasajtolását, vagy a tiltott anyagtól való megtisztítást. Ezt a hatóság ellenőrizni fogja, vagyis Gombos András szerint nem fordulhat elő, hogy ezek a felhasználók 2013-ig ölbe tett kézzel várnak, mert ha az ellenőrök ezt tapasztalják, menet közben is bevonhatják a kút engedélyeit.

A rendelet másik fontos része, hogy – az eredetileg várt növekedés helyett – csökken a környezetvédelmi bírság: negyven százalékkal kell kevesebbet fizetni az eddiginél.

Örülnek a változásnak

A kormány döntését vidékünkön sokan várták: a magyar mezőgazdaság ritkán panaszkodó élvonalába tartoznak azok a nagyüzemi kertészetek és családi vállalkozások, amelyek jövőjét jelentősen befolyásolják a termálvízzel kapcsolatos szabályok.

A közelmúltban írt lapunk a különleges növényeket, ehető virágokat termesztő Pillár családról. Az írás akkor nem mutatta be a munka másik oldalát: nevezetesen azt, hogy hiába van nagyon jó piaca ezeknek a növényeknek, a termálvízre vonatkozó, ez év végéig még hatályban lévő jogszabály miatt a jövedelmezőség nem olyan jó, amilyennek sokan elképzelik. A családfő, Pillár József, és ifj. Pillár József – a Különleges Növények Team helyettes vezetője – most lapunknak elmondta: örülnek a változásnak, mert sokakkal együtt egyrészt tisztességes haszonra számítanak, másrészt arra, hogy a család fiatalabb tagjainak is megélhetést nyújthasson ez a munka.  

Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.
Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás
A tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből.
Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények.
A hét ingatlana: új élet, kilátással a Víztoronyra! - Galéria
88 nm-es lakásra bukkantunk Szegeden, a Szent István téren. A frissen felújított, de még befejezésre váró otthon irányára 54,9 millió forint. Lássuk, mit kaphatunk ennyi pénzért az ikonikus helyen! És persze azt is, miből választhatunk a befejezés során!
Novák: a Fidesz kész élettel megtölteni az európai jobboldalt
Az európai konzervatívok által lakott ház az utóbbi időben egyre üresebbé vált – közölte Novák Katalin.
Post-Covid: a Pécsi Tudományegyetem videóval segít, mi az amire fontos figyelni
A vírust már nem lehet kimutatni a szervezetben, ijesztő tünetek mégis vannak? Ez a post-covid szindróma.