Hallgassa élőben!

Versenyképes lesz a termál

Jelentősen csökkennek a termálvizet használó kertészetek terhei januártól. Negyven százalékkal kisebb lesz a környezetvédelmi bírság, ugyanakkor a rendelet új szabályokkal védi a természetet, és nem díjazza a pazarlást. A módosítás összefogás eredménye volt. A magyar mezőgazdaság egyik legeredményesebb ága továbbra is megőrizheti versenyképességét.
Ifjú Pillár József, Pillár Zoárd Nimród, Móricz Enikő, Móricz Klaudia – és az ehető virágok. A fiatalok is abból élnének, amiből a szülők Fotó: Blahó Gabriella

Jelentős eredményt hozott az egy éve indult előkészítő munka, amelyet a Gombos András által vezetett bizottság végzett. A kormány a napokban elfogadta a termálvíz gazdasági célú felhasználását szabályozó rendelet módosítását, és január elsejétől hatályba is lép az új jogszabály. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára lapunk kérdésére elmondta, a döntésnek megfelelően az ezután készülő kutak esetében lesz kötelező megoldani a víz visszasajtolását. A 2004 előtt fúrottakra is új szabály vonatkozik. Továbbra sem szabad növelni a környezet hőterhelését: hűtőtavakra van szükség. Emellett azok a kutak, amelyek rendelkeznek megfelelően nagy befogadóval – mondjuk nem egy vékony érbe, hanem egy folyóba engedik bele a hűtött vizet, ahol az ásványianyag-tartalom még a megengedett határértékeken belül módosul –, kérhetik, hogy esetükben a vízzel együtt kibocsátott, nem tiltott ásványi anyagokra egyedi határértéket állapítson meg a hatóság. Ez esetben nem kell visszasajtolót építeni, viszont folyamatosan mérni kell a kibocsátott víz minőségét.

Ha tiltott anyagot – például a mi vidékünkön gyakran fenolt – tartalmaz a víz, vagy nincs megfelelő befogadó, akkor nem lehet szó egyedi határértékről. A fölhasználónak intézkedési tervet kell készítenie és el kell fogadtatnia a hatósággal, ez a dokumentum arról szól, hogy 2013-ig megoldja a víz visszasajtolását, vagy a tiltott anyagtól való megtisztítást. Ezt a hatóság ellenőrizni fogja, vagyis Gombos András szerint nem fordulhat elő, hogy ezek a felhasználók 2013-ig ölbe tett kézzel várnak, mert ha az ellenőrök ezt tapasztalják, menet közben is bevonhatják a kút engedélyeit.

A rendelet másik fontos része, hogy – az eredetileg várt növekedés helyett – csökken a környezetvédelmi bírság: negyven százalékkal kell kevesebbet fizetni az eddiginél.

Örülnek a változásnak

A kormány döntését vidékünkön sokan várták: a magyar mezőgazdaság ritkán panaszkodó élvonalába tartoznak azok a nagyüzemi kertészetek és családi vállalkozások, amelyek jövőjét jelentősen befolyásolják a termálvízzel kapcsolatos szabályok.

A közelmúltban írt lapunk a különleges növényeket, ehető virágokat termesztő Pillár családról. Az írás akkor nem mutatta be a munka másik oldalát: nevezetesen azt, hogy hiába van nagyon jó piaca ezeknek a növényeknek, a termálvízre vonatkozó, ez év végéig még hatályban lévő jogszabály miatt a jövedelmezőség nem olyan jó, amilyennek sokan elképzelik. A családfő, Pillár József, és ifj. Pillár József – a Különleges Növények Team helyettes vezetője – most lapunknak elmondta: örülnek a változásnak, mert sokakkal együtt egyrészt tisztességes haszonra számítanak, másrészt arra, hogy a család fiatalabb tagjainak is megélhetést nyújthasson ez a munka.  

Továbbjutott a Chelsea, angol házidöntő lesz
A Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató londoniak találatait Timo Werner és Mason Mount szerezte.
Fitch: Közép- és Kelet-Európa adósosztályzatai átvészelték a koronavírus-sokkot
A magyar gazdaság kilábalása előbb indul, mint a többi közép-európai EU-gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előbbre tart, mint a térség többi országában.
Ezért találkozott Karikó Katalinnal Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen
Karikó Katalin biokémikus szerdán ellátogatott a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájára, ahol találkozott Merkely Bélával, az intézmény rektorával.
Orbán Viktor: ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia
Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira.
Horváth Ferenc marad a Budapest Honvéd vezetőedzője
Nehéz helyzetben vette át az együttest, de teljesítette, amit vállalt: bent tartotta a csapatot az NB I-ben.
Stumpf István: az Orbán-szabály a politikai tudás foglalata
A miniszterelnök nem szereti az intézményeket, ő az embereket szereti, és világossá tette, hogy mindent megtesz Európa keresztény gyökereiért.