Szeged és környéke

2009.08.25. 20:20

Vesebetegként élt teljes életet Boncz István pszichiáter

Szeged - Boncz István pszichiáter, egyetemi docens júniusban új vesét kapott. Az ismert szegedi szaktekintélyt azonban nem a műtétjéről kérdeztük, hanem arról, hogyan kezelte saját magát, amíg a beültetésre várt. Az úgynevezett hasűri művesekezeléssel ugyanis teljes életet élt: gyógyított, tanított, orvoskongresszuson vett részt. <br>

Fekete Klára

Peritoneális dialízis, azaz hasűri művesekezelés – ennek az eljárásnak köszönhetően Boncz István pszichiáter vesebetegként ugyanazt az életvitelt folytathatta, mint korábban. Nem kellett másnaponként dialízisre járnia, 4-4 órán át egy géphez kötötten, ágyban fekve vagy ülve túlesnie azon, hogy a felesleges víz és a salakanyagok távozzanak a véréből.

A kezelésre még mindig rácsodálkoznak a laikusok. Még mindig nincs benne a köztudatban, holott nálunk több mint 40 éve alkalmazzák. Miért? Ondrik Zoltán, az FMC Magyarország Kft. Szegedi Dialízis Központ orvosigazgatója elmondta, nehezen vállalkoznak a betegek arra, hogy önmagukat kezeljék, igaz, nem is mindenki alkalmas rá. Ezt ugyanis a klinika dolgozóinak segítségével előbb meg kell tanulni, kell egy steril háttér a lakásban, plusz egy olyan hely, ahol tárolni lehet a speciális dializáló oldatot.

Boncz István majd 5 hónapig alkalmazta a hasűri művesekezelést. Fotó: Miskolczi Róbert

Boncz István majd 5 hónapig alkalmazta a hasűri művesekezelést.
Fotó: Miskolczi Róbert

Jelenleg a dialízisre szoruló vesebetegnek mindössze a 10 százaléka él a lehetőséggel, holott jóval többen lennének rá alkalmasak. Ráadásul a tb ugyanúgy finanszírozza, mint a hemodialízist. Ondrik Zoltán elmondta, a nálunk jóval szegényebb Mexikóban a betegek 80 százaléka otthon dializálja magát, Dániában pedig a fele.

A vesebetegeknek rendszeres időpontokban, naponta 4-szer vagy 5-ször a hasüregükbe ültetett katéteren – amelynek két elágazása van
– meg kell ismételniük az oldatcserét. A peritoneális dialízis során egy kis műanyag csövön keresztül juttatják be a PD dializáló oldatot, az több órán át bent marad, majd leengedik, és friss PD oldattal töltik fel a hasüreget. A katéter egyik elágazásán keresztül a méreganyaggal megtelt folyadék ürül, a másikon az új oldatot tölti be magának a beteg egy infúziós állványról. Eközben egy fotelben ülhet és olvashat.
Boncz István saját betegségével kapcsolatban elmondta: 20 évvel ezelőtt egy laborvizsgálaton derült ki, hogy gond van a veséjével, de idén februárig nem szorult dialízisre. Majd 5 hónapig alkalmazta a hasűri művesekezelést, mivel június 13-án – tehát rövid időn belül – az ő nevét „dobta ki a gép", és beültették az új vesét. Az elhalt veséket nem vették ki, így most 3-mal él, de csak egy működik.

Ondrik Zoltán elmondta, kevesen vállakoznak arra, hogy magukat kezeljék. Fotó: Miskolczi Róbert

Ondrik Zoltán elmondta, kevesen vállakoznak arra, hogy magukat kezeljék.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Fontos, hogy az ember együttműködjön az orvossal, betartsa a diétát, a kezelések időpontját – mondta a pszichiáter. Hozzátette, hamar megszokta, hogy egy „bedugaszolt kanüllel" járjon-keljen reggeltől estig. – Végig nagyon optimista voltam, a műtét után gyorsan felgyógyultam, és szeptember közepétől már újra dolgozni szeretnék – jelentette ki a 65 éves egyetemi docens.

Dialízis, transzplantáció

A krónikus veseelégtelenség korai szakaszában az orvos gyógyszeres kezeléssel és diétával lassítja a betegség lefolyását, és enyhíti a tüneteket. Később azonban olyan kezelésre van szükség, amely pótolja a hiányos veseműködést. A dialízis olyan eljárás, amely kivált, helyettesít egyes vesefunkciókat. Kiválasztja a felesleges vizet, a salakanyagokat. Magyarországon a hemodialízis a legismertebb kezelés, a peritoneális nem terjedt el. A vesebetegek mindaddig várólistára kerülnek, amíg nem találnak számukra megfelelő vesét, és nem végzik el a transzplantációt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!