Szeged és környéke

2019.08.23. 17:11

Veszélyes is lehet a túl nagy hőségben a volán mögé ülni

Csongrád megye - A rekkenő hőség komoly veszélyt jelenhet a gépjárművezetők számára, aki hosszabb útra indul, mindenképp tartson pihenőt az utazás során. Fontos a sok folyadék, leginkább a víz javasolt.

K.A.R.

Aki nem bírja a meleget, egyáltalán ne üljön volán mögé – figyelmeztet [namelink name="Balázs Mária"] háziorvos. A szakember szerint a melegben érdemes a cukros italokat is kerülni, inkább válasszuk a vizet, vagy a cukrozatlan teát. Fontos emellett, hogy semmiképp sem hagyjuk a gyermeket, a kutyát vagy a papagájt az autóban, még akkor sem, ha csupán öt percre ugrunk be a hivatalba – tette hozzá. A hőségben nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet a vezetés, hiszen a kánikulában gyorsabb ver a szívünk, az izzadás és az idegesség egyre fokozódik, a sofőrök pedig agresszívebbek lesznek, csökken a koncentrációképesség, amely magával vonzza a baleseteket. A kutatások szerint 27 fok esetén átlagosan hat, 32 fokban tizenhárom, míg 37 fokos hőmérsékletben harminchárom százalékkal nő a balesetek száma. Ez leginkább a klímával nem rendelkező autók vonatkozásában igaz, de a felmérés szerint azok is érintettek, akik rendelkeznek klímával, de nem használják azt.


Ha hosszabb időre hagyjuk magára az autót, akkor érdemes körültekintően parkolni, figyelembe venni azt is, hogy az árnyék vándorol. Nem célszerű felforrósodott járművel útnak indulni, érdemes várni, és alaposan kiszellőztetni. Teljes körű hővédelem nincs, de sokat segítenek a speciális anyagból készült autófóliák, amik visszaverik a napfényt. Sok sofőr úgy véli, jó leengedett ablakokkal vezetni, pedig hosszú távon nem célszerű, ugyanis erősebb lesz a zajterhelés, ez pedig fokozza a stresszt, de a huzat egészségügyi problémákat, például fülgyulladást, megfázást okozhat.


A levezetett távolságra is ügyelni kell, nagyobb utazás során javasolt többször pihenőt tartani, illetve nyújtó- vagy hajlítógyakorlatokat végezni, ez javítja a közérzetet. Emellett a kánikula idején ne tankoljuk tele az autót, az utazás során inkább többször töltsük meg a járművet, hiszen a magas hőmérsékleten az üzemanyag térfogata megnő, így szivároghat, akár be is gyulladhat. A szakemberek szerint például egy 50 literes tank esetén körülbelül egy liternyi üzemanyagnak való helyet kell szabadon hagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!