Szeged és környéke

2008.12.02. 22:37

Veszteséges az ópusztaszeri park

Ópusztaszer - Nyílt ülésen kezdték vizsgálni a megyei közgyűlés képviselői, mitől veszteséges az ópusztaszeri emlékpark – aztán menet közben zárt ülést rendeltek el.

Bakos András

Az interneten is titkosították az előterjesztést. Végül 30 milliós tagi kölcsönt szavaztak meg a kht.-nak. Egy képviselő szerint ha enélkül vágott volna neki a cég a télnek, a deficit elérhette volna a 100 milliót.

28 millió 202 ezer forint: ennyi a vesztesége az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak. Ez az összeg elég nagy ahhoz képest, hogy ez a megye leglátogatottabb kiállítóhelye, amely 2005-ben az év múzeuma díjat nyerte el. Viszont elég szerény ahhoz képest, hogy júniusban, egy taggyűlésen az igazgató, Horváth Gábor 60 milliós deficitet kalkulált erre az esztendőre, mert már a 2007-es évet is 63 milliós mínusszal zárták.

A megyei képviselők csütörtökön előbb nyílt ülésen fogtak hozzá a veszteség okainak boncolgatásához, de aztán Halmai László, a tulajdonosi bizottság elnöke – megjegyezve, hogy lapunk munkatársa is a jelen van – azt javasolta, hogy erről a témáról zárt ajtók mögött tárgyaljanak tovább. Halmai társainak – mikrofonon kívül – azzal indokolta kérését, hogy ő már látott ilyet, és ha nem avatkoznak be most, nagy baj lehet.

Addig a veszteség összege mellett elhangzott az is, hogy 7 millió forintos „szállítói tartozása" van a parknak, ennek zöme gáz- és áramdíj, és mivel télen jóval kevesebb a látogató, mint nyáron, a veszteség a tél végére akár a 100 milliót is elérhetné.

 A kht. nem kap normatív állami támogatást

A kht.-formáról is szó esett a megyei közgyűlésen. Ez ugyanis az oka annak, hogy a park nem kap olyan normatív állami támogatást, mint az intézményként működő kiállítóhelyek. Horváth Gábor mondta ki, hogy a jelenlegi helyzetükben rendszeres támogatás nélkül nem tudnak működni.

A hozzászólásokból és Horváth Gábor igazgató szavaiból az derült ki, hogy a park az utolsó pillanatban kezd hozzá a megújuláshoz. Miért kell változtatni? Azért, mert a kiállítóhely fő látványosságát, a Feszty-körképet már nagyon sokan látták, a többi itteni kiállítás pedig nem elég vonzó és modern ahhoz, hogy olyan tömegeket vonzzon, mint A magyarok bejövetele, amelynek kedvéért még 2006-ban is 202 ezer 535-en, tavaly pedig 176 ezer 157-en jöttek el a parkba. A vezetés idén is megpróbált nagy tömegeket vonzó rendezvényeket szervezni, de a kedvezőtlen trendet nem sikerült megfordítani. Már nyár elején 30 százalékkal kevesebb látogatóra számítottak.

Új állandó kiállításra van tehát szükség, amelynek a tervei már el is készültek. A magyarság történelmét fogja bemutatni, újfajta eszközökkel, csak a megvalósításához szükséges pályázati pénz késett, több mint fél évet. A DAOP alaptól most megkapták a 463 milliós támogatást, amelyből nemcsak az új kiállításra jut, de a körkép épületének megújítására is. Erre nem csupán a beázó tető miatt van szükség, a hőszigetelés is nagyon rossz. A beruházás előkészítése már elkezdődött, a veszteség ezt nem érinti.

A közgyűlés tagjai mást is hallhattak még a zárt ülésen. Végül úgy döntöttek, hogy azonnal 30 millió forintos tagi kölcsönt adnak a kht.-nak – a pénzt március végén kell visszaadni – és még idén, a decemberi közgyűlésen visszatérnek a park helyzetére. A vizsgálódás azóta is tart, amit egyebek mellett az is jelez, hogy a megyei közgyűlés honlapján, a www.csongrad-megye.hu oldalon a parkkal kapcsolatos előterjesztést titkosították. Az ülés napján és másnap reggel még hozzá lehetett férni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!