Szeged és környéke

2015.01.28. 21:43

Vigadó helyett arab központ?

Szeged - Hosszú ideig Arab Oktatási és Kulturális Központ néven kínálta a tulajdonos befektetési lehetőségként az egykori Hungária Szállót. Miután érdeklődtünk a QUAESTOR Invest Kft.-nél, az ajánlat eltűnt a cég honlapjáról. Kérdéseinkre több mint egy hét elteltével sem kaptunk választ.

A. T. J.

˝A Quaestor Csoport számára Szeged emblematikus épületének, a Hungária Szállónak a megújítása stratégiai cél. Lehetséges befektető társakat keresünk ennek megvalósításához. A műemléki védelem alatt álló Tisza-parti épület újjászületésének egyik koncepciója lehet a Magyarországon és Kelet-Európában is egyedülálló Arab Oktatási és Kulturális Központ (AOKK) létrehozása˝ – olvasható a www.aokk.hu/hu/projektrol című honlapon, amely múlt hét keddig a QUAESTOR Invest Kft. honlapján keresztül volt elérhető.

A közel 1800 négyzetméteres telken fekvő, 6000 négyzetméter alapterületű műemlék épület tulajdonosa a QUAESTOR Invest Kft. Miután múlt hétfőn e-mailben érdeklődtünk [namelink name="Bende Gyöngyinél"], a Quaestor kommunikációs igazgatójánál, az oldal elérhetetlenné vált.

Kávézó, pub, bisztró

Az épület 1897-ben Kass Vigadó néven nyitotta meg kapuit. Az első világháborút követően szállodává alakították, 1949-ben államosították, majd az 1976-os bezárásáig Hungária néven szállodaként üzemelt. Tavaly júniusban sörkertként, majd november 22-én, szombaton exkluzív műsorral egybekötött esten Hungi Vigadó néven nyílt meg újra a Régi Hungária.

Az együttműködő partnereknél azt írja a honlap, a fejlesztés mellett szól, hogy az egyetem részéről komoly szándék mutatkozik a szaúdi és más arab térségből érkező diákok fogadására. „Ennek érdekében egyetemi delegáció tárgyalt a kinti felsőoktatási miniszterrel, illetve Abdullah bin Salmannal, aki a King Saud University tudományos és külkapcsolati vezetője. A helyi önkormányzat és a projektgazda érdekei egy irányba mutatnak, hiszen a fejlesztéssel megoldódik a város egyik legszebb épületének hasznosítása" – írják.

Vigadó helyett arab központ? Fotó: Kuklis István

Vigadó helyett arab központ? Fotó: Kuklis István
[namelink name="Újszászi Ilona"], a Szegedi Tudományegyetem szóvivője elmondta, az egyetem folyamatosan tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy minél nagyobb számban fogadhasson külföldről, így többek között az arab térségből érkező diákokat. – Az arab központ ötletét a QUAESTOR cégcsoport vetette föl. [namelink name="Szabó Gábor"] rektor úgy véli, minden olyan kezdeményezés támogatásra méltó, amely hozzájárul a szegedi egyetemi képzés nemzetköziesítéséhez – tájékoztatott az egyetem szóvivője. Az SZTE mintegy 27 ezer hallgatója közül több mint kétszázan érkeztek arab országokból. Az egyetem hét karán tanul arab hallgató, többségük az orvosin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!