Szeged és környéke

2009.01.09. 22:37

Vihart kavar a Lófara

Szeged - Vitát gerjesztett a Tisza Lajos körúti, Lófaraként ismert szeglet. A belváros rehabilitációjához kapcsolódóan a REÖK előtti teret átrendezik. Olvasóink és a képzőművészeti lektorátus szakvéleménye szerint nem szabad a szoborhoz nyúlni, több zöld és kevesebb díszburkolat kell.

Dombai Tünde

Támadások kereszttüzébe került a Lófara, vagyis a Tisza Lajos körút, Fekete Sas utca, Kölcsey utca által határolt háromszög, amelyre az első világháborús áldozatokra emlékező huszárszoborról ragasztott nevet a köznyelv. Megírtuk: a város önerejéből és 2,1 milliárdos uniós támogatással összesen 3,3 milliárd forintból újul meg a belváros Reök-palotától kifelé vezető része és a Mars tér. Ennek része a jogi kar és a REÖK előtti körútrész „teresítése". A 2010-re átformálódó városrésznek erre a szeletére Fekete Zoltán szegedi kert- és tájépítész korábban is készített már terveket, ezért a megújítására is őt kérte fel a város.

A lapunkban megjelent látványterv többeknél kivágta a biztosítékot. Telefonálóink sérelmezték a szobor költöztetését és vele az emlékhely megbontását, de ellenzik a díszkerítés megszüntetését és a zöldfelület csonkítását is. Fekete Zoltán tervezőnek nem volt még munkája, ami ekkora port kavart volna.

Támadások kereszttüzébe kerül a Lófara Fotó: Schmidt Andrea

Támadások kereszttüzébe kerül a Lófara.
Fotó: Schmidt Andrea

A város elvárásai alapján a Kölcsey utcából a kiskörútig fásított sétálóutca lesz, egyedül a bicikliseket engedik át. Az összművészeti központ előtti parkolókat megszüntetik, ott sétálhatunk ki a Fekete Sas utcából a Dugonics tér felé. Így elfér a REÖK sarkán nyíló kávéház kiülős terasza. A huszárszobrot és talapzatát a szükséges restaurálás után a mostanival megegyező „állásban", de közelebb hozzák a Reök-palotához. (Vagyis a mostani kerten belül marad.) Hogy a tér átjárható, az emlékmű megközelíthető legyen, a most kerítéssel határolt zöld „keretét" leveszik. A füves felület nagysága alig csorbul; a jelenlegi 290 négyzetméterből 203 négyzetméter marad. A háromszögletű tér Dugonics tér felőli csúcsát és a villamosok oldalában megszűnő járda helyét „zöldítik", utóbbi köré telepítik át a díszkerítést.

A képzőművészeti lektorátus szakvéleménye bírálta az elképzelést. Szakértői szerint a szobor helyének megtartásával rendezhető át az új tér. A nyitottságát pozitívumnak tartja a bizottság, és kevesebb díszburkolatot, több parkot javasol.

– A zsűri véleménye nem kötelez. A főépítész joga dönteni, hogy elfogadja vagy nem – tudtuk meg Priskinné Ale Máriától, a fejlesztési iroda vezetőhelyettesétől. Az ügyben január 20-án a Közéleti Kávéház tart fórumot. A tervtanács 26-án tűzi napirendjére.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!