Szeged és környéke

2015.04.12. 21:26

Világbajnokságra készül a gépíró diák

Egy év alatt hat országos és egy regionális gépírásversenyt nyert meg a szegedi Krámli Henrik. Tanára szerint őstehetség, hiszen alig két éve tanulja ezt a tárgyat. Nyáron a világ legjobbjai között is szeretne bizonyítani, a világbajnokság költségeit azonban sem ő, sem iskolája nem tudja finanszírozni. <br>

Timár Kriszta

Kötelező tantárgyként kezdte tanulni két évvel ezelőtt a gépírást a 16 éves Krámli Henrik – most világbajnokságra készül. Pedig a Vasvári Pál Szakképző iskola diákja eleinte nem is szerette ezt a tantárgyat.

– Fárasztó volt egyenesen, mozdulatlanul ülni és közben többfelé koncentrálni – mesélt a kezdetekről. Tehetsége mégis hamar megmutatkozott: fél évvel az első órája után már megnyerte első országos versenyét. Ezt azóta további öt követte, és egy regionális versenyen is ő bizonyult a legjobbnak. Tanára szerint igazi őstehetség.

– Jelenleg több mint 500 leütéssel dolgozik percenként, vagyis nagyjából 8 leütést végez másodpercenként – mesélte Kissné Álmosdi Márta.
– Hibáit is gyorsan javítja, így tud ilyen sikeres lenni. A versenyeken ugyanis ezek számítanak. Hibánként 100 leütést vonnak le a végeredményből, az nyer, aki megadott idő alatt a legtöbb szöveget gépelte be.

A 16 éves Krámli Henrik naponta órákat gyakorol, hogy fejlessze tudását. Fotó: Karnok Csaba

A 16 éves Krámli Henrik naponta órákat gyakorol, hogy fejlessze tudását. Fotó: Karnok Csaba
Henrik ma már nemcsak magyar, hanem idegen nyelveken is versenyez. Most is zajlik egy nemzetközi megmérettetés, amelyen részt vesz: ott 17 nyelven kell gépelni, köztük oroszul és japánul is. – Nincs jelentősége, hogy nem értem a szöveget, magyar esetében sem a tartalommal foglalkozom – mondta Henrik, aki naponta órákat gyakorol, hogy fejlessze tudását. Célja, hogy nyáron részt vehessen a gépíró világbajnokságon, amelyet idén Budapesten rendeznek. Felkészültségével nincs is baj, az anyagiak viszont egyelőre akadályozzák a nevezésben.

– Az iskolának nincs lehetősége kifizetni kettőnk nevezési és regisztrációs díját, amely összesen 415 euró (mintegy 124 ezer forint). Henrik családja szintén nem tudja kigazdálkodni ezt az összeget – mondta el Kissné Álmosdi Márta, aki azonban nem szeretné, ha emiatt maradna le tehetséges diákja a rangos versenyről.

Géppuskakezű diák.
– Szeretnénk megmutatni a világnak, hogy Szegeden, a Vasvári-iskolában is van olyan tehetséges tanuló, aki méltán képviselheti Magyarországot a világ legjobbjai között. Remélem, találunk ehhez támogatókat.

Aki segítené a szegedi diák világbajnoki szereplését, a Szegedi Vasvári Pál Szakközépiskoláért Alapítvány Erste Banknál vezetett 11998006-02612243- 00000000 számú számlájára fizethet be adományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!