Szeged és környéke

2016.03.15. 07:30

Világfutball egy sándorfalvi asztalon

A valóságosnál pörgősebb a magyar bajnokság Balogh István és József gombfociasztalán. Ez a játék számukra 46 éve a testvéri összetartozásról szól, de azért jut szerep például Torghelle Sanyinak is, aki a szemünk láttára rámol be egy gólt a Felcsútnak.

Bakos András

Szombat délután az MTK a felcsúti Puskás Akadémia FC-hez látogatott, és eléggé izgalmas meccsen – még egy 11-es is kimaradt! – 1 góllal győzött. [namelink name="Torghelle Sándor"] szabadrúgásból volt eredményes. A Felcsútnak ez már a harmadik égése ebben a bajnokságban, a kőkemény Sanyinak a 6. gólja.


Mágnes, a kapus


A valóságban 8-nál tart, de persze más különbség is van a modern magyar stadionok világa és a sándorfalvi családi ház kisszobája között. A Balogh fiúk például nem vettek tudomást arról, hogy az MLSZ nemrég 12-re csökkentette az NB I létszámát. Ők továbbra is 20 csapattal játsszák a bajnokságot, mert így szép. A trafikgombfoci asztalán a pálya körüli reklámtáblák nagy részén a fogkrémgyártók hirdetnek, mivel a fogkrémes dobozok hosszú oldala ráillik az itteni palánkra.


A játékosokat mozgató műanyag lapot a hivatalos bajnokságokat is lebonyolító szektorlabdában, asztali fociban pálcának nevezik. Józsi a magáét műanyag reklámtáblából vágta ki, Pistáé bukósisakból készült. A kapust az asztal alatt, rúd és hangfalból kiszerelt mágnes segítségével mozgatni lehet játék közben. A kapufa tényleg fa, a háló pedig rezeg a gólnál, női hajhálóból készült. A labdákat – több is van, mert ha elgurul, nehéz megtalálni a szőnyegen – Józsi esztergálta műanyagból. Körben a futball világának nagy csapatai, posztereken.


Van megállítható meccsóra, a főfalon pedig cserélhető számokkal, feliratokkal a tabella és a fordulók párosításai. A csapatok a régen trafikban, ma internetes webshopban kapható rendes gombfocicsapatok. Egy komplett Ferencváros vagy Brazília 2200 forint. Pistának és Józsinak valami száz számos csapata van az asztal alatti fiókokban. Felváltva játszanak velük, mindig a megfelelő színt választva. A játékidő itt kétszer 5 perc, de a könyveléssel együtt elmegy 20 perc. Pista is, Józsi is vezeti az eredményt és minden fontosabb adatot: góllövőket, sárga lapot, a sérülteket is. Egy bajnokság alatt két franciakockás füzet telik be. Szombat délutánonként tíz magyar meccset játszanak, június 6-án lesz vége. Közben zajlik a Bajnokok Ligája, az Európa Liga, és lesz Európa-bajnokság is.

 

Kezdődnek a meccsek.

A legjobb társaság


– 46 éve gombfocizunk, eleinte a konyhaasztalon, aztán sokáig Pista műhelyében voltunk. Pár éve alakítottuk ki ezt a szobát, ez már az a hely, ahol mindig is szerettük volna játszani – mutatja [namelink name="Balogh József"]. Hat évvel fiatalabb Pista bátyjánál. Esztergályos, CNC-gépen dolgozik, vagyis egy hiányszakmát művel. Szegeden lakik a feleségével. István idén 65 éves. Neki sokkal nehezebben indult az élete, mert hallássérült. Gyerekkora óta asztalosnak készült, és az is lett, épületasztalos, nagyon szereti, ebben dolgozott mindvégig. Nyugdíjas. Ha Józsi a bátyjához beszél, jobban artikulál, mert István szájról olvas.


A Balogh fiúk szülei már nem élnek. István két lánya, és Józsiék lánya is férjhez ment, elkerült otthonról. A szombat délutáni találkozók tehát nem csak a gombfociról szólnak. Mondaniuk sem kell, látszik: nagyon ragaszkodnak egymáshoz. Ha jó az idő, sütögetnek az udvaron, meccs közben a kisebb asztalon ropi, sajtos rúd, lecsúszik egy-két sör vagy néhány pohár bor. Józsi rendszerint az utolsó busszal megy haza. Ebből otthon nincs vita, hiszen a lehető legjobb társaságban van.


A Vasassal verhetetlen


– Gyerekkorunkban mindketten fociztunk, úgyhogy karácsonyra csak egyszer kaptam szemetes autót, később mindig labdát vagy focival kapcsolatos ajándékot. Kecskemétre a sportszázadhoz is vonultam – mondja Józsi. – Ma már az én térdem sem bírja, abba kellett hagyni, de azért a műhelyben a fiatalabbakat ma is háromszor körbeszaladom. Kedvenc csapatok? Nekem a Zalaegerszeg és az Újpest, Pistának gyerekkora óta a Vasas. Ha úgy hozza a sorsolás, hogy azzal játszik, úgy felszívja magát, hogy nem tudom megverni. Szereti a Diósgyőrt is, és a Pápát is szerette, mert nagyon szép város. Nála ez fontos szempont.

 

Megy Józsi busza, vége a játéknak.

Előfordul, hogy a meccs hevében vitatkoznak, de ez pár pillanatig tart. A tévében közben megy a magyar bajnokság, de abba csak néha pillantanak bele, az összefoglalót nézik meg inkább. Arra azért kíváncsiak, a miniszterelnök csapata, a Felcsút benn marad-e a bajnokságban. A stadionjuk mindenesetre szép. Pistának tetszik, hogy tiszta fából van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!