Szeged és környéke

2016.06.17. 16:21

Világhírű tudós a pusztaszeri madárlesen

Hajnali madárlesre érkezett Máté Bence természetfotóshoz a világhírű etológus, antropológus, az ENSZ békenagykövete, Jane Goodall. igazi felüdülést jelentett neki a pusztaszeri táj.

Salánki Zsófia

– Amíg meg nem érkezett, el sem hittem, hogy egy ilyen kivételes ember érdemesnek tartja a madárlesemet arra, hogy megnézze – mesélte lapunknak [namelink name="Máté Bence"] pusztaszeri természetfotós. Nemrégiben egy hajnali madárlesen látta vendégül [namelink name="Jane Goodall"] etológust, antropológust, az ENSZ békenagykövetét, aki 3 napot töltött Magyarországon.

Névjegy


Jane Goodall angol etológus, antropológus 1960-ban kezdte a csimpánzok viselkedését tanulmányozni Tanzániában. 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet, mely folytatja a kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében. Az intézet ismert az új, közösségközpontú természetvédelemről és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek környezeti nevelési világhálózatról, melynek több mint 9000 csoportja van a világ közel 100 országában.


– Amíg meg nem érkezett, el sem hittem, hogy egy ilyen kivételes ember érdemesnek tartja a madárlesemet arra, hogy megnézze – mesélte lapunknak Máté Bence pusztaszeri természetfotós. Nemrégiben egy hajnali madárlesen látta vendégül Jane Goodall etológust, antropológust, az ENSZ békenagykövetét, aki 3 napot töltött Magyarországon. – 82 éves kora ellenére évi 300 napot utazik és nagyjából 250 előadást tart. Nagyon természetközeli ember, úgy vettem észre, hogy felüdülés volt számára a madárlesben töltött idő. Több mint 40 madárfajt látott, jó érzés, hogy tudtam neki olyan jeleneteket mutatni, amiket még nem látott– mesélte még a látogatásról a pusztaszeri természetfotós.


Jane Goodall az esti órákban érkezett Pusztaszerre, és hajnali fél 4-től délelőtt 10 óráig kémlelték a madarakat. – Este a tábortűz mellett beszélgettünk, már az első perctől kezdve olyan volt, mintha régóta ismernénk egymást. Velünk volt [namelink name="S. Takács András"] is az On the Spottól, akivel egy hétig készültünk Jane érkezésére. Három lest tudtunk neki mutatni, elvittük egy pusztai, egy vízparti és egy erdei lesbe is. Látott például kanalasgémeket, kócsagokat és nagy szerencsénkre egy halászsast is – osztotta meg élményeit Bence.

 

  Máté Bence természetfotós Jane Goodall budapesti előadásán.Fotók: Fülöp Zita/Jane Goodall Intézet

Máté Bence természetfotós Jane Goodall budapesti előadásán.Fotók: Fülöp Zita/Jane Goodall Intézet

[namelink name="

Bitter Zsuzsanna"], a magyarországi Jane Goodall Intézet alelnöke szerint kivételes dolog, hogy a természetvédő két egymást követő évben meglátogatta az itteni intézetet.

– Amerikai turnét minden évben tart, de ritka, hogy máshová ilyen sűrűn jöjjön. Máté Bencénél tett látogatása után előadást tartott az On the Spottal közösen, majd dedikált is. Nem sokat aludt, amíg itt volt, de nagyon élvezte – mondta az alelnök. Azt is elárulta, hogy az intézet munkatársai igyekeznek Jane számára kevesebb utazással járó programot összeállítani, de ő azt mondja, amíg él, utazni fog.

– Igazán a természetben tud feltöltődni, többször elmegy például Afrikába, ahol évtizedeket töltött a csimpánzok rehabilitálásával – tette hozzá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!