Hallgassa élőben!

Villamossal ment munkába Botka

Letette az autót, és a szmogriadó miatt ingyenessé tett tömegközeledést választotta kedden reggel Szeged polgármestere. Botka László azt mondta, a bevezetett átmeneti korlátozások kibővítését nem tervezik.
–  Bár széleskörű jogszabályi felhatalmazással rendelkeznek a városvezetők szmogriadó esetén, Szegeden kevés lakossági korlátozást vezettünk be, ugyanis én az együttműködésben hiszek – jelentette ki Botka László polgármester a tarjáni villamosvégállomáson tartott kedd reggeli sajtótájékozatóján, mielőtt felszállt volna az egyik járatra, amellyel kocsi helyett munkába indult.
 

Villamossal ment munkába Botka

Mint megírtuk, a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el mától Szegeden a szálló por extrém magas mértéke miatt. Kitiltották a városból a kétütemű járműveket, az öt tonnánál nagyobb össztömegű járművek átmenő forgalmát, és pénteken üzemzárásig ingyenessé tették a helyi tömegközelekedést. Az ipari üzemeket arra kérték, szennyezőanyag-kibocsátásukat csökkentsék a felére. A gépjárműforgalomra vonatkozó korlátozások betartását a rendőrség feladata ellenőrizni, ők szabhatnak ki szabálysértési bírságot is – tette hozzá.  
Botka László azért szállt villamosra, hogy kivegye a részét a szmog csökkentéséből, mert ahogy mondta, a városlakók közös felelőssége, hogy kevesebb legyen a levegőben a szennyezőanyagok aránya. – Remélem, hozzám hasonlóan  mások is változtatnak a napi rutinjukon, legalább ebben a néhány napban – magyarázta a polgármester, aki elárulta, régen közlekedett már villamossal, pedig szereti. Hangsúlyozta, bár az ország legnagyobb részén rendkívül magas a szálló por mértéke, sok városban pedig szmogriadó van érvényben, Szeged az egyetlen, ahol ingyenessé tették a tömegközlekedést a porszennyezés csökkentése érdekében. A tömegközelekedési cégeknek bevételkiesést jelentő intézkedés költségét a városnak természetesen meg kell majd térítenie – tette hozzá a városvezető.

Újságírói kérdésre Botka László elmondta, a szmoghelyezet alakulásától függetlenül nem tervezik további intézkedések, például a lakossági fűtés korlátozásának bevezetését. Arra viszont megkérte a város lakosságát, akinek lehetősége van rá, ne fával, szénnel, egyéb szilárd anyagokkal, hanem gázzal fűtsön.
 

Villamossal ment munkába Botka

 

Célforgalom mehet

A polgármester egyértelművé tette, a városházi határozat értelmében az öt tonnánál nehezebb össztömegű gépjárművek városi célforgalma, menetlevéllel továbbra is szabályosan folyhat – az ilyen teherautók, kamionok átmenő forgalmát tiltották ki a város teljes közigazgatási területéről. A kivételnek számító „közszükségleti áruszállítás” alatt pedig az alapvető élelmiszerek szállítása értendő.
 

Hogyan ellenőrzik?

Megkérdeztük a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányságot, hogyan és hol ellenőrzi a rendőrség az gépjárművekre vonatkozó korlátozások betartását, és mekkora szabálysértési bírságra számíthat, aki megszegi a szabályokat. Kérdésünkre a CSMRFK a következő választ küldte: “Tájékoztatjuk, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hatályos jogszabályok szerint végzi tevékenységét. Tájékoztatjuk továbbá, hogy az Ön által is említett ellenőrzési tevékenységet a rendőrök úgy végzik, hogy az a forgalmat ne akadályozza. A rendőrség a szükséges létszámmal van jelen a közterületeken és ellenőrzi a közúti közlekedési szabályok betartását. A szmogriadóval kapcsolatos szabálysértésekről a 2012. évi II. törvény rendelkezik. A

bírságok összegét pedig a 63/2012. (IV. 2.) kormányrendelet szabályozza.”

Klopp szerint most saját kezükben a sorsuk
Hatalmas eredmény lenne, ha a Liverpool a négy között végezne.
Amikor feladnád: kórházi környezetbe helyezték Halott Pénz nagy slágerét (videó)
A videoklippel az volt a cél, hogy megmutassák, a nehéz időkben is van hova fordulni.
Az Idősek Tanácsának tagjai oltásra biztatnak mindenkit
Az Idősek Tanácsának tagjai oltásra biztatnak mindenkit, különösen azt a 300 ezer 65 év feletti embert, aki még nem regisztrált a védőoltásra.
Május 31-ig igényelhető az ágazati bértámogatás
Érvényben van a kutatás-fejlesztés-innováció területén dolgozók után igényelhető támogatási forma is.
Állatvédő civil szervezetek munkáját támogatja a magyar kormány
Az elmúlt időszak koronavírus-járvány elleni küzdelme komoly próbatétel elé állította az állatvédő civil szervezeteket is.
Kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál
A vasárnapig tartó fesztivál programjait Pécsen, Szegeden és Veszprémben tartják.