Szeged és környéke

2009.03.23. 21:54

Vinkler-grafikák a múzeumnak

Szeged - Vinkler László hat grafikájával gazdagodott a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Az alkotásokat a művész egyik barátjának, Kerényi Károlynak a lánya, Cornelia Isler-Kerényi adományozta.

Munkatársunktól

Vinkler László 1947-ben szervezte meg a szegedi tanárképző főiskola rajz és művészettörténet tanszékét. A görög mitológia által elbűvölt festőművész, grafikus és művészeti író a 60-as évektől többször meglátogatta az Asconában élő Kerényi Károlyt, az ókortudomány és a vallástörténet nemzetközi hírű tudósát. A professzor a második világháború idején telepedett le a svájci Asconában, ahol barátságot kötött a világhírű pszichológussal, Junggal is.

A szegedi múzeum gyűjteményébe került hat grafikát Vinkler László a hatvanas-hetvenes években asconai vendégeskedése során vihette ajándékba a Kerényi családnak. Több mint három évtized után kerülnek most vissza a műalkotások keletkezésük helyszínére, Szegedre. Az adományozó Cornelia Isler-Kerényi részben édesapja nyomdokain halad, fő szakterülete a görög művészet. Úgy gondolta, hogy a Vinkler-életművet őrző, gyűjtő Móra-múzeumban lesznek a legjobb helyen az alkotások, amelyek jól jellemzik az egész Vinkler-életművet – tájékoztatta tegnap lapunkat Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!