Szeged és környéke

2011.06.01. 21:02

Virág: a dolgozóknak is tartozik a cukrászda

Szeged - Az egykori dolgozók perlik a Virág Cukrászdát üzemeltető Kft.-t. Közel ötmillióval tartoznak nekik, a munkaügyi perre a cég tulajdonosai egy év alatt egyszer sem mentek el.

Delmagyar.hu

– Nem igaz, amit a korábbi tulajdonos állított – nem fizette ki a béreket. 2010 januárjában mondott fel nekünk, és 2009 decemberére visszadátumozva léptetett ki minket – mesélték a nevük elhallgatását kérő egykori Virág dolgozói. A csapat tagjai elárulták, félnek a korábbi tulajdonostól. A korábbi tapasztalatok miatt úgy érzik, messzire ér a korábbi cégvezető keze.

Békés kávézgatás a végrehajtókkal 2006-ban. Ma már zárva a cukrászda. Fotó: delmagyar.hu

Békés kávézgatás a végrehajtókkal 2006-ban. Ma már zárva a cukrászda.
Fotó: delmagyar.hu

Virágom, virágom

A Virág Cukrászda Vendéglátó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság „felszámolás alatt" áll, a Virág korábbi üzemeltetőjét az e-cegjegyzek.hu szerint 2009. május 12-én számolták fel. Utolsó elérhető mérlege szerint 2007-ben 196 millió forint bevétel mellett 3 millió forint nyereséget realizált. 2007-ben közel egy tucat végrehajtás indult a cég ellen, három év alatt 1,8 millió forint munkaügyi bírságot is kiszabtak rájuk. Utódja, a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság 2009. március 31-én lett bejegyezve. 2009-et 87 millió forint bevétellel és 8,3 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta. A cég ellen az APEH 2009 augusztusában végrehajtást kért, jelenleg 1 főt foglalkoztat. A cég ellen nincs felszámolás.

– Január 20-áig dolgoztunk, aztán kijelentettek bennünket, hiszen felújításra vártunk. Addig pedig kaptuk volna a munkanélküli segélyt – pontosítottak. A Virág körüli gondok a dolgozók szerint még 2009 őszén kezdődtek. Az egyikük elmesélte, hogy egyre kevesebb fizetést kaptak – a hivatalos minimálbéren felüli, általuk kialkudott bérnek nevezett jövedelem egyre apadt. Amikor ezt szóvá tették, a tulajdonos türelemre intette a dolgozókat. – [namelink name="György Attila"] hamisan állítja, hogy minden dolgozóval elszámolt – magyarázták, a munkaügyi per papírjait bemutatva. Elmondták, tizennégyen kezdtek a perhez, de csak nyolcan maradtak. Többek félelem miatt léptek vissza. Elárulták, hogy a többségnek öthavi bérrel tartoznak, a bíróságon csak a szerződéses bért és a ki nem fizetett szabadságokat kérik – másról nincs papírjuk. A papíron hat órában foglalkoztatott dolgozók 2010 májusában fizetési meghagyással éltek, amit az üzemeltető, azóta felszámolás alatt álló kft. befogadott. Elmesélték, hogy az elmúlt időszakban öt tárgyalást tartottak, egyiken sem jelent meg a cég tulajdonosa. Utóbbi azért fontos, mert így a bíróság nem tudja meghallgatni az alperest, György Attilát és Ceglédi Editet. – Kérték, hogy egyezzünk meg peren kívül. A harminc napos határidő immár hatvan napja lejárt. Az üzemeltető kft. semmit sem lépett – mondták. Állításuk szerint, ha a következő, június 16-ai tárgyaláson nem jelennek meg, akkor elővezettetik a cégvezetőket.

Nyitva a Kis Virág. Egy 2009-es képen... Fotó: delmagyar.hu

Nyitva a Kis Virág. Egy 2009-es képen...
Fotó: delmagyar.hu

– Bíztunk benne, hogy jön a nyár, jön a szezon és kimászik a cég a gödörből. Szerettünk itt dolgozni, jó hely volt a Virág – mondta az egykori dolgozó. György Attilával szemben több olyan vádat is megfogalmaztak, amit bizonyíték hiányában nem közlünk. – A személyes holminkat sem tudtuk elhozni, ugyanis az új tulajdonosnak, Szeged önkormányzatának sincs kulcsa a cukrászdához.

– Azt hallottuk, hogy mindent elhordtak, ami értéket képvisel – magyarázták, de állításuk igazáról maguk sem tudnak meggyőződni, hiszen a cukrászda zárva.

És, hogy mire juthatnak a hoppon maradt dolgozók? Egyelőre semmire. Ha a Virágot üzemeltető kft. nem fogadta volna el a fizetési meghagyást, akkor az állam, a Bérgarancia Alapból kártalanítaná a dolgozókat. Most viszont marad a pereskedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!