Szeged és környéke

2008.01.18. 19:11

Virágzik a mimóza a szegedi füvészkertben

Szeged - Virágzik a mimóza a szegedi füvészkertben – hívta fel figyelmünket Pulics Julianna igazgató, aki azt is elárulta, a sárga színben pompázó növényt üvegházban tartják, évente egyszer örvendezteti meg a látogatókat az édes illatú, apró, bolyhos labdákhoz hasonlító gömbvirággal.

Bobkó Anna

Ki hinné, hogy az idehaza nagy becsben tartott növény a trópusok egyik legelterjedtebb gyomnövénye. Ausztráliából származik, és többek között parfümök előállításához is használják. A füvészkertben élő faj azonban nem a sokak által ismert érzékeny mimóza – amely érintésre összecsukódik –, de rokonságban áll azzal.

Édes illatú, apró, bolyhos labdákhoz hasonlító virággal.
Fotó: Segesvári Csaba

A tavasz első virágának tiszteletére ünnepet is rendeznek. A montenegrói Herceg Noviban például több mint negyven éve minden év februárjában megtartják a tradicionális mimóza ünnepet, mely karneváli hangulatban kezdődik és a város főterén végződik. A kedves virág egyébként a gyengébb nem szimbólumává is vált, Olaszországban fél évszázados hagyománya van annak, hogy nőnapra mimózát ajándékoznak a férfiak a hölgyeknek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!