Szeged és környéke

2010.02.23. 21:18

Vízben áll 20 ezer hektárnyi terület

Szeged - Csak eddig több mint 140 millió forintot költött belvízvédelemre az Atikövizig – majdnem 20 ezer hektárnyi terület áll víz alatt Csongrád megyében. Derekegyházon, Hódmezővásárhelyen és Óföldeákon első fokú készültséget rendeltek el.

Bobkó Anna

- 19 ezer 700 hektár területet borít belvíz Csongrád megyében. Ebből 8000 hektár vetett termőterület – tudtuk meg Dobi Lászlótól, az Atikövizig igazgatójától. Magyarországon, így megyénkben is a talaj felső egy métere 100 százalékosan telített vízzel, az ebben az időszakban megszokottnál majd kétszer több csapadék mennyisége miatt. Térségünkben például január óta 88 milliméter csapadék hullott, ez a sokévi átlag kétszerese. A helyzetet tovább rontja, hogy a meteorológusok a napokban további 5 milliméter csapadékot jósolnak.

A megyében a torontáli terület a leginkább belvizes, vagyis Deszk, Szőreg, Kübekháza és Kiszombor környéke, ezenkívül pedig Szentes és térsége. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén összesen huszonegy szivattyútelep üzemel, a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége meghaladja a napi egymillió köbmétert. A szivattyútelepek beindítása miatt három belvízvédelmi szakaszon első, további három szakaszon pedig másodfokú készültséget rendeltek el. A védelemre januártól mostanáig több mint 140 millió forintot költött az Atikövizig.

Első fokú készültséget rendeltek el Csongrád megye három településén. Fotó: Karnok Csaba

Első fokú készültséget rendeltek el Csongrád megye három településén.
Fotó: Karnok Csaba

Az első fokú belvízvédelmi készültség eddig három településen – Derekegyházon és Hódmezővásárhelyen, valamint Óföldeákon – indokolt.

– A lakott területeket nem veszélyezteti a belvíz. A csatornákból folyamatosan takarítjuk a szemetet, a földet és a gazt – tudtuk meg Hajnal Gábortól, Óföldeák polgármesterétől, aki elmondta: az M43-as út melletti szántóföldeken több száz hektár áll víz alatt. Ezen azonban nem tudnak változtatni: nem engedhetik le a vizet, mert a csatornákban felgyülemlett csapadék idővel eláraszthatná a szomszédos Maroslelét. Így csak annyit tehetnek, hogy megvárják, míg a víz magától felszívódik.

Ősszel felszántották, tél végén vízben áll az algyői határ. Fotó: Karnok Csaba

Ősszel felszántották, tél végén vízben áll az algyői határ.
Fotó: Karnok Csaba

Március végén jöhet az ár

Kisebb árhullámokra folyamatosan számítanak a szakemberek, ám ezek egyelőre a készültségi szintet sem érik el a Tiszán. A szegedi szelvényhez tartozó vízgyűjtő hóvízkészlete azonban a sokéves átlag feletti. Ez lehet, hogy márciustól problémát okoz, attól függően, milyen gyorsan olvad el a hó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!