Szeged és környéke

2008.03.19. 22:25

Vizitdíj: Mórahalmon már nincs, Szegeden még kérik

Szeged - Változatos képet mutat jelenleg Csongrád megye a vizitdíj beszedésében. A parlamenti döntés szerint csak áprilistól nem kellene fizetni, de a vásárhelyi kórházban és pár ottani háziorvosnál, illetve a mórahalmi rendelőintézetben már most sem kérik a háromszáz forintokat. Mások nem követik a példát.

Munkatársunktól

A március 9-i népszavazás másnapján Hódmezővásárhelyen már nem szedtek háromszáz forintokat az önkormányzati fenntartású kórházban. A példa csak részben ragadós Csongrád megyében. Kisteleket a fideszes Nagy Sándor irányítja, a Kisteleki Egészségügyi Kht.-nál – a parlamenti döntésnek megfelelően – mégis csak áprilistól szűnik meg a vizitdíj. Igaz, itt a kht. tulajdonosa és működtetője nem az önkormányzat, hanem egy magánbefektetői kör. Csernus Zoltán, az intézmény főorvosa üdvözli az emberek döntését, de úgy véli, a népszavazás és a díjbeszedés eltörlésének hatályba lépése közti három hét már nem sokat számít, a díjakat így is, úgy is megszüntetik. Havonta egy-másfél millió forint jött eddig össze a vizitdíjból a szakrendelőben, ami az intézmény költségveté-
sének 8-10 százalékát biztosította.

A mórahalmi rendelőintézetben nem szednek 300 forintot. Fotó: Schmidt Andrea

A mórahalmi rendelőintézetben nem szednek 300 forintot. Fotó: Schmidt Andrea
A mórahalmi rendelőintézetben, a Móra-Vitál Kht.-nál március 12-étől már nem szednek vizitdíjat. Ezt a döntést a fenntartó városi önkormányzat hozta meg, Nógrádi Zoltán fideszes polgármester, honatya kezdeményezésére – tudtuk meg Vághy Richárd intézményvezetőtől. A kieső bevétel pótlását – havonta mintegy 350 ezer forintot – Vásárhelyhez hasonlóan itt is magára vállalta az önkormányzat.

Vásárhelyen három háziorvosnál sem kell már március 10-e óta vizitdíjat fizetni. Egyikük, Grezsa István – aki a városi közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke is – azt mondta, érthető, hogy kollégái zöme még mindig beszedi a vizitdíjat, hiszen rá vannak szorulva. Kijelentette: bár számára fontosabbak az elvek, a vizitdíj kiesése és pótlásának elmaradása sok háziorvos számára „végzetesen érzékeny veszteség lehet". Hallott azonban már olyan vásárhelyi kollégáról is, aki bár beszedi, jótékony célra fordítja a március 10. óta összejött pénzt. Valamilyen kompenzációra azonban szüksége van vizitdíj helyett a doktoroknak – hangsúlyozta Grezsa. Azt javasolja a közgyűlésnek: idén ne kelljen iparűzési adót fizetniük a vásárhelyi háziorvosoknak – ezzel is ellensúlyoznák a vizitdíj kiesését.

Szegeden beszedik

– A törvényeket mindenkinek be kellene tartani, még ha egyes polgármesterek ez ellen is biztatnak. Úgyhogy áprilisig beszedjük a vizitdíjat – jelentette ki Szilárd András tápéi háziorvos. A Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke nem hallott olyan szegedi kollégájáról, aki már lemondott volna a díjbeszedésről. Az elnök hangsúlyozta: nem a vizitdíjra van szükségük, hanem legalább ugyanakkora állami támogatásra. Ellenkező esetben csődbe megy az alapellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!