Szeged és környéke

2014.04.04. 22:19

Vizsgálják az SZKT ezüstös tisztítószerét

Szeged - Egy hónapja megírtuk, hogy ellenőrzést tartott a Szegedi Közlekedési Kft.-nél a Szegedi Járási Hivatal népegészségügyi intézete. A bakteristop nevű fertőtlenítőszerről kiderült, hogy nincs engedélye, és emiatt megtiltották a szer használatát.

Munkatársunktól

Pénteken a kormányhivataltól azt a friss tájékoztatást kaptuk, hogy a szereket a Deak Zrt. által menedzselt multidiszciplináris, piacorientált csúcstechnológiai fejlesztéssel zajló kutatásnál alkalmazták. Tehát kutatás történt, nem forgalomba hozatal. Ez egy 2009–2013-as projekt gyakorlati továbbvitele.

A kifejlesztő konzorcium tagja: az egyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke, a Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézete, a GE Hungary Kft. és a Nanocolltech Kft.

A kutatási jelleg miatt az alkalmazott szereket nem úgy jelölték, szállították, címkézték, mint a kereskedelmi forgalomban. Ezért az egyes szerek összetevőinek részletesebb vizsgálatáig a hatóság megtiltotta az alkalmazásukat.

Az eddigi eredmények szerint az anyagok részben korábban már engedélyezett szerekből, másrészt erre a célra felhasználható anyagokból álltak.

Azt is megírtuk, hogy több forrásból származó információnk szerint a közlekedési cég közvetve attól a Nanovo Kft. nevű cégtől szerezné be az ezüsttartalmú fertőtlenítő szereket, amelynek [namelink name="Tóth István Tibor"] SZKT-igazgató az ügyvezetője. Akkor a cégvezető határozottan visszautasította, hogy a Nanovo vezetéséhez köze lenne, és hogy az SZKT tőlük szerezné be az alapanyagait.

Időközben elküldte nyilatkozatát Juhász Ádám, a Nanocolltech Kft. ügyvezető igazgatója és [namelink name="Scleining Andrej"], a Nanovo Kft. ügyvezetője, miszerint cégeik nem állnak üzleti kapcsolatban egymással. Újból megnéztük a nyilvános céginformációkat: ezek szerint az SZKT-igazgató továbbra is társügyvezetője a Nanovónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!