Szeged és környéke

2015.09.22. 22:32

Vonzanak és nevelnek a bivalyok

Domaszék, Mórahalom, Szőreg - A domaszéki kisvasút állomásépülete és a dízelmozdony, a mórahalmi bivalyrezervátum és a szőregi huszárlány szobra került az ország top 100 titkos, belföldi úti célját felsoroló kiadványba.

Arany T. János

Titkos, kevéssé ismert helyszíneket és eseményeket ajánlanak a Népszabadság Top Titok 2015 – 100 belföldi úti cél kiadványának szerkesztői. Érdekesen kategorizálták Magyarország rejtett értékeit: vannak köztük állatos, filmes, kulturális, múzeumi, temetői és vonatos titkok.

A Magyarország felfedezése alcímet viselő gyűjteménybe Csongrád megyéből három „dolog" került be: a vonatos titkok közé Órát lehet igazítani címmel a domaszéki keskeny nyomtávú kisvasút és múzeum, a vizes titkok közé Bivalyerős természet címmel a mórahalmi bivalyrezervátum, a történelmi tikok közé pedig a szőregi huszárlány emlékműve verekedte be magát.

A lap szélén

A lap szélén minden úti cél mellett hasznos információk – cím, nyitvatartás, internetes elérhetőség – találhatók. A szerkesztők azt is jelzik, ha mozgáskorlátozottak is látogathatják a helyet.

„Domaszéken megmaradt a sárkányhegyi állomásépület, amelyből 2008-ban [namelink name="Engi József "]nyugdíjas vasútmérnök és helyi lakosok felajánlásával, no meg uniós támogatással múzeumot hoztak létre. A szabadtéri részen egy dízelmozdony és egy teherkocsi látható..." – írják a magazinban.

– Örülünk, hogy bekerültünk egy országos kiadványba, és hogy értékelik a befektetett pénzt és energiát. A lerobbant, önkormányzati tulajdonban lévő épületből egy, a kisvasútnak szép emléket állító múzeum lett. Erre büszkék vagyunk – mondta [namelink name="Kispéter Géza"], a település polgármestere.

A mórahalmi bivalyrezervátumról szólva a kísérleti projekt természetre gyakorolt előnyös hatásait taglalják a szerzők. Szó esik a Bölömbika tanösvényről, a kulcsosházról is.

– Az ökoszisztémát szerettük volna ezekkel az állatokkal visszaállítani, ami időközben a városunk egyik fő turisztikai termékévé nőtte ki magát. Tudatosan fejlesztjük az országban egyedülálló rezervátumot – mondta [namelink name="Berta Zsolt"], Mórahalom turisztikai menedzsere.

„Több célt valósítanak meg egyszerre: helyreállítják a természet egyensúlyát, olyan kirándulóhelyet teremtenek, ahol a fiatalokat természetbarát szemléletre nevelik, és a térség gazdáinak is példát mutatnak, hogyan lehet összeegyeztetni a természet és a gazdálkodás szempontjait" – olvasható a magazinban.

Történelmi titokként a megyéből a Szőregi út és a Thököly utca kereszteződésénél, a körforgalomban lévő szőregi Huszárlány-szobor verekedte be magát a felsorolásba. Azt írják, a szobor annak ellenére titok, hogy mindennap több ezren mennek el mellette.

A körforgalom közepén lévő szobor – [namelink name="Máté István"] és [namelink name="Lantos Györgyi"] szobrászművészek alkotása – az 1849. augusztus 5-én lezajlott szőregi csatában meghalt huszárlánynak, Szalóki Zsuzsannának állít emléket. Mint a Népszabadság kiadványából kiderül, nem a lánynevén forgatta a kardot, a huszárregimentben Gál Lajosnak szólították.

 A városrész önkormányzati képviselője, [namelink name="Berkesi Ottó"] nevetve vette tudomásul a szerkesztők döntését. – Ha valaki meg akarja nézni ezt a szobrot, készüljön fel erősen, több kört kell majd mennie a körforgalomban, mert a legközelebbi parkoló a Nova áruházban van – mondta. Berkesi szerint katasztrófa, hogy a körforgalomban kapott helyet az emlékmű, amit szerinte azért neveznek titkosnak a magazin szerzői, mert nem lehet odajutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!