Wellnessközpont lehet a szegedi I-es kórházból

Szeged - Információink szerint számos befektető érdeklődik a szegedi I-es kórház megvásárlása iránt. Az ingatlan azért került eladósorba, mert az egészségügyi integráció következtében a feladatellátáshoz nincs rá szükség. A befolyó pénzből folytatni lehetne a szegedi betegellátás egyelőre megakadt egységesítését.

Hamarosan elkelhet a szegedi I-es kórház Kossuth Lajos sugárúti épülete, információnk szerint ugyanis számos befektető érdeklődik a szakértők által 750 millió forintra becsült ingatlan iránt.

Az épületért kapott pénzen az integrációt folytatják Fotó: Frank Yvette

Mint lapunkban korábban megírtuk, a szegedi egészségügyi integráció részeként az egyetem kezelésébe került a korábban városi fenntartású kórház és a rendelőintézet – az ingatlanvagyon azonban továbbra is az önkormányzaté. A város és az egyetem közti szerződés értelmében az önkormányzat kötelezettséget vállalt: ha az SZTE-nek nincs szüksége a feladatellátáshoz valamely, a város által átadott ingatlanra, akkor azt eladja a tulajdonos önkormányzat, és a kapott pénzt átutalja az egyetemnek. A tervezet szerint eladósorba kerülhetne az I-es kórház mellett a Vasas Szent Péter utcai II. rendelőintézet is – ezt azonban, úgy tudjuk, nem kívánják eladni, mert enélkül nem férnének el a szegedi szakrendelések.

Információnk szerint az I-es kórház épületében a befektetők magas szintű szolgáltatást nyújtó szállodát és gyógyvizes wellnessközpontot terveznek kialakítani. Az épület masszív falai jól bírták az elmúlt század megpróbáltatásait, a belső részeket azonban teljes egészében fel kell újítani, ki kell cserélni. Ám a befektetők kedvét ez sem vette el: a hírek szerint az épület tulajdonjogára való licitálás már 800 millió körül jár. Szakértők úgy vélik, a könnyen megközelíthető, belvárosi, több mint egyhektáros ősparkkal körbevett ingatlanba azért is megéri beruházni, mert az az Anna-kúttól légvonalban mindössze 200 méterre van. Így a wellness-szolgáltatáshoz szükséges gyógyvizet viszonylag olcsón az épületbe lehetne vezetni.

Közel a kétszázhoz

Az I-es kórház közel kétszáz éves épületét eredetileg ispotálynak szánták, ahol szegényeket gyógyítanak. Pozsonyi Ignácz, gazdag szegedi polgár felajánlásából sikerült felépíteni 1803-tól 1829-ig, több ütemben. Bár még nem volt készen teljesen, a gyógyítást már az 1820-as években elkezdték benne. 1838-ban kórházzá, 1859-ben közkórházzá minősítették, és többször bővítették. Teljesen csak egyszer, a 20. század elején újították fel.  

Az ingatlan eladásából származó pénzre óriási szükség lenne az integráció folytatásához, a szaktárca ugyanis elutasította az ennek lebonyolításához kért 300 milliós állami támogatást.

A betegeket egyelőre továbbra is ellátják az I-es kórházban, forrásaink szerit a leginkább optimális esetben is csak jövő márciusra üríthető ki az épület. Ehhez – Pál Attila, a klinikai központ elnökének korábbi tervei szerint – előbb a II-es kórház októbertől kiürült szülészeti osztályára költöztetnék az I-es kórház belgyógyászatát, a Vasas Szent Péter utcába pedig a Kossuth Lajos sugárúti ambulanciákat. A reumatológiai osztály az I. belgyógyászati klinikán működő dialízisosztály helyére kerülne.

A WHO független bizottságot állít fel a járvány kezelésének kivizsgálására
Az Egészségügyi Világszervezet arra kíváncsi, hogy miként kezelte a szervezet, valamint a tagállamok kormányai a koronavírus-világjárványt.
Elhunyt az albertville-i olimpia szlalombajnoka
Ötvennégy éves korában elhunyt Finn Christian Jagge, az 1992-es téli olimpia műlesiklóbajnoka.
Kinek a hangjában bízunk meg és miért?
Milyen hangban bíznak a magyarok, ha okoseszközökről van szó? Inkább a nőkében.
A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada
A makikat, az északi simabálnát és a mezei hörcsögöt a kihalástól mindössze egyetlen lépés választja el.
Mégsincs vége a sorozatnak, elkészül A korona hatodik évada
A Netflix közölte, hogy mégis elkészül a hatodik évad a brit királyi család életéről.
Kormányszóvivő: nem zárható ki a járványügyi szabályok szigorítása (videó)
Az Operatív Törzs még csütörtök este tárgyal a kérdésről.