Wellnessközpont lehet a szegedi I-es kórházból

Szeged - Információink szerint számos befektető érdeklődik a szegedi I-es kórház megvásárlása iránt. Az ingatlan azért került eladósorba, mert az egészségügyi integráció következtében a feladatellátáshoz nincs rá szükség. A befolyó pénzből folytatni lehetne a szegedi betegellátás egyelőre megakadt egységesítését.

Hamarosan elkelhet a szegedi I-es kórház Kossuth Lajos sugárúti épülete, információnk szerint ugyanis számos befektető érdeklődik a szakértők által 750 millió forintra becsült ingatlan iránt.

Az épületért kapott pénzen az integrációt folytatják Fotó: Frank Yvette

Mint lapunkban korábban megírtuk, a szegedi egészségügyi integráció részeként az egyetem kezelésébe került a korábban városi fenntartású kórház és a rendelőintézet – az ingatlanvagyon azonban továbbra is az önkormányzaté. A város és az egyetem közti szerződés értelmében az önkormányzat kötelezettséget vállalt: ha az SZTE-nek nincs szüksége a feladatellátáshoz valamely, a város által átadott ingatlanra, akkor azt eladja a tulajdonos önkormányzat, és a kapott pénzt átutalja az egyetemnek. A tervezet szerint eladósorba kerülhetne az I-es kórház mellett a Vasas Szent Péter utcai II. rendelőintézet is – ezt azonban, úgy tudjuk, nem kívánják eladni, mert enélkül nem férnének el a szegedi szakrendelések.

Információnk szerint az I-es kórház épületében a befektetők magas szintű szolgáltatást nyújtó szállodát és gyógyvizes wellnessközpontot terveznek kialakítani. Az épület masszív falai jól bírták az elmúlt század megpróbáltatásait, a belső részeket azonban teljes egészében fel kell újítani, ki kell cserélni. Ám a befektetők kedvét ez sem vette el: a hírek szerint az épület tulajdonjogára való licitálás már 800 millió körül jár. Szakértők úgy vélik, a könnyen megközelíthető, belvárosi, több mint egyhektáros ősparkkal körbevett ingatlanba azért is megéri beruházni, mert az az Anna-kúttól légvonalban mindössze 200 méterre van. Így a wellness-szolgáltatáshoz szükséges gyógyvizet viszonylag olcsón az épületbe lehetne vezetni.

Közel a kétszázhoz

Az I-es kórház közel kétszáz éves épületét eredetileg ispotálynak szánták, ahol szegényeket gyógyítanak. Pozsonyi Ignácz, gazdag szegedi polgár felajánlásából sikerült felépíteni 1803-tól 1829-ig, több ütemben. Bár még nem volt készen teljesen, a gyógyítást már az 1820-as években elkezdték benne. 1838-ban kórházzá, 1859-ben közkórházzá minősítették, és többször bővítették. Teljesen csak egyszer, a 20. század elején újították fel.  

Az ingatlan eladásából származó pénzre óriási szükség lenne az integráció folytatásához, a szaktárca ugyanis elutasította az ennek lebonyolításához kért 300 milliós állami támogatást.

A betegeket egyelőre továbbra is ellátják az I-es kórházban, forrásaink szerit a leginkább optimális esetben is csak jövő márciusra üríthető ki az épület. Ehhez – Pál Attila, a klinikai központ elnökének korábbi tervei szerint – előbb a II-es kórház októbertől kiürült szülészeti osztályára költöztetnék az I-es kórház belgyógyászatát, a Vasas Szent Péter utcába pedig a Kossuth Lajos sugárúti ambulanciákat. A reumatológiai osztály az I. belgyógyászati klinikán működő dialízisosztály helyére kerülne.

Bőrt igényeltek a vulkánkitörés égési sérültjeinek
Összesen 1,2 millió négyzetcentiméter bőrre lehet még szükség.
Ma is kelendő Erdélyben a könyv
A képernyők uralta világban azért mégiscsak közkedvelt maradt a nyomtatott írásmű.
Az év párosjátékosa lett Babos Tímea
A WTA öt kategóriában díjazta 2019 legjobbjait.
A legmodernebb ultrahangot adományozták a Gyerekklinikának
7 millió forintos ultrahangot kapott a SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ, a modern eszköz szerdán szolgálatba is állt.
Roham indult a 2020-as éves e-matricákért
A megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly.
Ennyit még soha az életben nem kerestek baseballjátékosok
Stephen Strasburg átszámítva 10,4 milliárdot keres majd, de csak egy napig élt a rekordja, mert Gerrit Cole elé még durvább szerződést raktak.