Szeged és környéke

2011.11.06. 19:22

Zaciban az aranytartalék

Szeged - A 2008 óta tartó gazdasági válságban minden befektetési tanácsadó menedékként ajánlja az aranyat, amelynek ára 3 év óta töretlenül megy fölfelé. Nálunk mégsem tört ki aranyláz, a tehetősektől eltekintve nem vásárolják az emberek, mert nincs pénzük.

Fekete Klára

– Az emberek inkább eladják az arany ékszereiket, mintsem újakat vásárolnának – mondta egy szegedi ékszerüzlet vezetője. – Ma bejött egy nő, aki több gyűrűtől akart megválni, mivel rendbe hozatja a fogsorát. Végül még a nyakában lévő láncot is levette, hogy mérjem hozzá a többihez.

A vezető elmondásából kiderült, hogy ékszert manapság nehéz eladni, ha valaki mégiscsak vesz nemesfémet, akkor az úgynevezett befektetési aranyat, a tömböcskéket keresi. Hozzátette azonban: csak egy nagyon szűk réteg engedheti meg magának ezt a luxust, hogy így mentse a pénzét az elértéktelenedéstől.

Akinek még van, most jó pénzért adhat túl az ékszerein. Fotó: Frank Yvette

Akinek még van, most jó pénzért adhat túl az ékszerein.
Fotó: Frank Yvette

Miért jártuk körbe a szegedi ékszerboltokat? Újabb csúcsra tornázta fel magát az arany árfolyama péntekre, az euróövezeti válsággal kapcsolatos bizonytalanság közepette. A nemesfém árfolyama az elmúlt napokban már 1765 dolláron is zárt. Arra gondoltunk, a hír hallatán talán ide menekítik utolsó forintjaikat a családok.

Ne adjuk el másnap!

Az aranytömböknek nincs numizmatikai értékük, nincs évjáratuk, és darabszámuk sem korlátozott. Minden aranytömbön feltüntetik a súlyát, az arany finomságát és a gyártó jelét. A lapocskák 999,9 ezrelék finomságú színaranyból készülnek. Az ár az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik. Az arany csak hosszú távú befektetésként jó, ha másnap vissza szeretnénk váltani, kevesebbet kapunk érte.

– A 14 karátos tört aranyat grammonként 5300 forintért vesszük meg, de 5800-ért számítjuk be, ha valaki másik, új ékszert vásárolna – halottuk a másik üzletben. – De még így se fogy, a karácsony szelét sem érezzük – tették hozzá.

Egy zálogházban azt mondta az üzletvezető: rendelkezik tapasztalatokkal a nemesfémpiacon, hiszen 45 éves, de még ilyet nem látott, amivel most szembesül mindennap. Nem vásárolnak ugyanis aranyat az emberek. Rendre megesik, hogy valaki behozza a nemesfém tárgyait, beadja őket zálogba, majd – miután nem tud értük jönni – a zálogjegyet eladja a feketepiacon.

Az arany mindig is a gazdasági helyzet érzékeny barométere volt. Árát a világpiac unciában és dollárban határozza meg, a forintra váltáshoz érdemes a BÁV aukciósház honlapját használni tájékozódásra. Ott naponta frissítik azokat a forintárakat, amennyiért az úgynevezett tömbaranyat, vagyis a szinte miniatűr aranylapocskákat megvásárolhatjuk.

Nemcsak 2008 hasonló időszakához viszonyítva, de még az elmúlt fél évben is meredeken emelkedtek az árak: az 5 grammos, legkisebb, unciában fel sem tüntetett tömböcske júniusban 51 ezer 300 forintba került, ma 71 ezerért vásárolhatjuk meg. Vagyis 1 gramm több mint 14 ezer forint. A fél unciás, tehát 15 grammos lapka ára júniusban 159 ezer forint volt, ma közel 217 ezer. Az egyunciásért pedig most 419 ezer forintot kellene fizetni, a csaknem fél évvel ezelőtti 318 ezer forint helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!