Zarándokok a Himaláján

Észak-Indiában és a Himalájában járt társaival tavasszal a Tóth István, a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesületének elnökhelyettese, aki a hindu szent helyeket is meglátogatta. A Krisna-hívő szegedi férfi többször került életveszélybe a hegyekben, ahonnan télre még az istenek szobrait is leköltöztetik. Viszontagságos útjukon a lenyűgöző látvány és a lelki feltöltődés kárpótolta őket.

Több mint egy hónapos útra indult Észak-Indiába tavasszal Tóth István, a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesületének (Szöfce) középkorú elnökhelyettese és három útitársa. Tóth – akit barátai „Bogyóként” ismernek – négy éve járt az egymilliárd lakosú szubkontinensen: akkor határozták el, hogy legközelebb a Himaláját járják be, és elzarándokolnak a hinduk szent helyeire. Bogyó ugyanis a hindu vallásból kialakult Krisna-tudatú közösség tagja is, vallásuk szülőhelye pedig az ősi kultúrák egyik bölcsője, India.

Miután a lelki és fizikai ráhangolódás érdekében két hetet töltöttek a Krisna születési helyének tartott, áprilisban napközben „csak” 40–45 fokos hőmérsékletű Vind tartományban, Rishikeshbe, a Himalája, a jóga és az ayurvedikus gyógyászat központjába utaztak. Itt a természetgyógyász-mesterek az ember pulzusát vizsgálva felsorolják összes betegségét, és személyre szabott gyógynövénykúrát is ajánlanak. Egyhetes felkészülésük után elindultak a hegyi útra egy rutinos túravezetővel és bérelt autójuk sofőrjével, aki ötödik lett a Himalája-ralin.
Amikor a beláthatatlan mélység övezte szerpentineken és úttalan utakon autóztak, a sofőr gyakorlata nagy hasznukra vált – bár szakadékba zuhanni a később bérelt teherhordó lovak hátáról is majdnem sikerült. Életveszélyt jelentettek az alattomos sziklaomlások is: amikor már csak gyalogosan folyathatták útjukat a Gangesz szentnek tartott forrásához, előttük pár méterrel zuhantak többtonnás sziklák az ösvényre. A helyi nők sokkot kaptak az ijedtségtől. A lenyűgöző látvány és a lelki feltöltődés miatt azonban mégis megérte az út. A muszlim terroristák célpontjainak számító hindu szent helyeket egyébként alaposan őrzik: nyáron mindig húsz-harminc katona vigyázza a zarándokok biztonságát és lelki békéjét.

Veszélyek, árak

Érdemes mindig palackozott vizet venni, és szívószállal meginni, hogy ne érintkezzünk az üveg bizonytalan higiéniájú szájával. Az utcai kifőzdéket pedig – bármennyire ínycsiklandozó illatokat árasztanak – érdemes elkerülni, ha nem akarunk bélfertőzést kapni. Helyette a tisztább éttermeket ajánlja az utazó, ahol egy 12-14 fogásos bőséges „táli” is csak négyszáz forintba kerül. A tiszta, jól felszerelt hotelszoba nagyjából háromezer forint két személyre, az ételek finomak és olcsók, így a legdrágább maga a repülőút.

Az utazók szerencsére a „turistaidény” elejére értek a Himalájához, télen ugyanis a négyezer méternél magasabban lévő falvak kiürülnek, a szentélyekből még az istenek szobrait is leköltöztetik. Odafönt télen csak néhány elhivatott szaddu – azaz zarándok – és láma vészeli át az iszonyatos hideget kőkalyibáiban. Az alaptáborban a hőség helyett hóvihar fogadta még nyáron is az utazókat. A ritka levegő miatt többük légszomjjal küszködött. Ezt energiaátadással és egy kisebb oxigénpalackkal kúrálták. Egy társuk viszont már korábban megsérült: lábát törte, amikor egy nagyobb város forgalmában elbámészkodott, és keresztülhajtott rajta egy kocsi. Az indiai közlekedésre ugyanis a működő káosz a legjobb kifejezés: az úton tehenek, birkacsordák között cikáznak a biciklisek és az autósok, akik közlekedési szabályok helyett a dudára esküsznek. Ennek ellenére városi baleset a legritkább esetben fordul elő.
A biztonságos közlekedés mellett persze nem árt az óvatosság a betegségekkel szemben sem. Bogyó már itthon fölvette az ajánlott oltásokat, az európai gyártású malária elleni gyógyszerre azonban nem tartott igényt – arra ugyanis immunisak az indiai kórokozók. A helyben vásárolt gyógyszer viszont bevált.

Bár az országban nagy a szegénység, a szegedi utazó szerint a helyiek boldogabbak a nyugatiaknál, akik állandóan hajszolják magukat és telhetetlenek. India lakói viszont elégedettek, lelki és természeti értékeik ugyanis kárpótolják őket az anyagiak hiányáért.