Zártkörűvé alakult a Pick Rt.

A Pick Szeged Rt. december 15-én megtartott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos Délhús Rt. a társaság zártkörűvé alakulásáról és új cég létrehozásáról döntött. A Magyar Tőkepiacban pénteken megjelent közgyűlési határozat szerint a cég változatlan társasági formában és tevékenységi körrel működik tovább.

A Pick vagyonából mintegy 2,1 milliárd forint felhasználásával új társaság jön létre – áll a határozatban. A Délhús 75 százalékban közvetve Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának tulajdonában van. Kovács László, a Pick Szeged Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI kérdésére nem kívánta közölni, hogy mi lesz az új cég tevékenységi köre. Annyit mondott csak, hogy az új társaság megalakítása elvi lehetőség.

A Pick Szeged Rt.-ben egyetlen aranyrészvénye van az államnak, és ez az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-é. Ehhez a részvényhez szigorú jogosítványok kapcsolódnak. Többek között az aranyrészvényes belegyezése kell a Pick Szeged Rt. átalakulásához, a „Pick” márkanév használatát érintő minden határozathoz – különös tekintettel a téliszalámi hagyományos receptúráját és gyártási technológiáját érintő döntés meghozatalára, valamint a társaság alaptőkéjének leszállításához. Az ÁPV Rt.-nek egy delegáltja van a Pick igazgatóságában is, ahol számos kérdésben vétójogot gyakorolhat.

A cég december 20-án újabb közgyűlést tart, amelyen személyi kérdések szerepelnek. A Pick Szeged Rt. idén 30 milliárd forintos árbevételt vár, és vesztesége várhatóan egymilliárd forint alá csökken a tervezett 3,2 milliárd forint helyett.